- hirdetés -

Minden idők talán legsikeresebb junior Európa-bajnoksága után augusztus közepén az Észtország fővárosában, Tallinnban rendezett korosztályos világbajnokságon folytatnák sikerszériájukat a magyar válogatott birkózók. Tizennyolc magyar versenyzőért, köztük az Orosházi Spartacus tehetségéért, Szél Annáért szoríthatunk.

Augusztus 12-től a junior birkózóké a terep a tallinni Tondiraba Jégcsarnokban. A korosztály legjobbjai a május végén-június elején a spanyolországi Pontevedrában rendezett Európa-bajnokság után ezúttal a világbajnoki címekért csapnak össze. A kontinenstornát valóságos éremesővel zárta a magyar csapat, összesen 11 dobogós helyezést zsebeltek be.

A Ritter Diletta és Páli Sándor irányította női különítmény 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmével az előkelő negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot a nemzetek közti versenyben. Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) versenyzője Szél Anna akkor a dobogó második fokára állhatott fel, szoros, pontokban gazdag mérkőzésen egy orosz versenyzőtől szenvedett csak vereséget.

Anna sikeres, nemzetközi érmekben rendkívül gazdag 2018-as évet követően lépett egy korosztállyal feljebb, a juniorok közé. A kadet korosztályt Európa-bajnoki győzelemmel és világbajnoki ezüstéremmel zárta, de a Buenos Airesben rendezett ifjúsági olimpián is felállhatott a dobogó második fokára. Tallinnban a női versenynapokon öt kategóriában lesz érdekelt Magyarország, Anna a kontinenstornához hasonlóan ezúttal is az 55 kilogrammos mezőnyben áll rajthoz.

Az Európa-bajnoki ezüstérem után korosztálya világbajnokságán alkotna maradandót Szél Anna (Fotó: United World Wrestling)

A női junior válogatott változatos felkészülésen van túl. Első állomásuk Olaszország volt, ahol tizenhárom ország négyszáz birkózója vett részt edzőtáborban. Ezután Budapestre utaztak, ahol két hétig a lengyel válogatottal készültek közösen, majd viszonozták is a látogatást, Lengyelországban nemzetközi versenyen és újabb edzőtáborban tréningeztek.

– Nehéz dolgunk lesz Észtországban, mivel az ázsiai birkózók meghatározónak számítanak a lányok közt, ám úgy vélem, két éremmel térhetünk majd haza – nyilatkozta Anna edzője, Ritter Diletta a Nemzeti Sport utánpótlásrovatának.
Ahhoz, hogy a két érmes helyezés tényleg valóra váljon, az orosházi versenyző is sokat tehet. Anna súlycsoportjának küzdelmei szerda délelőtt kezdődnek, másnap a vigaszági küzdelmekkel és a helyosztókkal folytatódnak a mérkőzések.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.