- hirdetés -

Szőke Zsuzsa képzőművész emlékkiállítását nyitották meg augusztus 1-jén a Városházi Galériában, ahol családtagok, barátok és helyi művészetkedvelők csodálták meg az év elején elhunyt művész alkotásait.

A Nagy Gyula Területi Múzeum és az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület (OKKE) szervezésében valósulhatott meg Szőke Zsuzsa emlékkiállítása, amely először jubileumi kiállításnak indult. Idén ünnepelte volna 80. életévét az orosházi képzőművész, azonban nemvárt év eleji halála közbeszólt, ezért jubileumi ünneplés helyett csak az emlékezés maradt.

A kiállítást Bodrogi Béla és F. Varga Mária, az OKKE elnöke nyitotta meg. Beszédében felelevenítette Szőke Zsuzsa személyiségét és művészetének főbb állomásait.

– A kiállított képek csak egy kis szelet csupán abból, amit Zsuzsa alkotott. Az, hogy jó értelemben amatőr festő, azt jelenti, hogy azt festhet, amit akar, ami hűen tükrözi belső világát. Képeivel nem sokkolni vagy megbotránkoztatni, hanem békét, megnyugvást akart közvetíteni. Az olajfestés rejtelmeibe Szalók József vezette be, akit azután mindig is emlegetett. Sok örömet nyújtott neki az alkotás, az önmegvalósítás – mondta beszédében F. Varga Mária.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az egyesület elnöke hírportálunknak elárulta, a kiválasztott festményekkel egyfajta keresztmetszet kívántak adni a megboldogult művész munkásságából.
– Próbáltunk minden általa használt művészeti stílusból válogatni festményeket. Ezáltal tudjuk igazán a közönség elé tárni az ő munkásságát – nyilatkozta F. Varga Mária, aki jó kapcsolatot ápolt a művésszel.

A megnyitót követően Szőke Zsuzsa unokája, Benkő Máté egy gitárszólóval emelte a megnyitó fényét. A festőművész lánya elérzékenyülve nézegette édesanyja képeit a galériában.
– Tegnap már megtekintettem a képeket még mielőtt az emberek láthatták volna és nagyon meghatódtam. Igaz, ezek között a képek között élek, de mégis más ünnepélyes keretek között látni – nyilatkozta Benkő Zsuzsanna, aki elárulta, számára édesanyja kukoricás csendélete jelenti a legtöbbet.

Jusztin Balázs alkotóművész szintén szintén jó kapcsolatot ápolt Szőke Zsuzsával. Kiemelte, a művész csendéletei fogták meg igazán.
– A kukoricás csendélete igen kiváló, megmutatja, hogy Zsuzsa térben is tudott festeni. A csendéletei ütősek, a tavi képei szintén kiválóak. eljön azonban az a pillanat, amikor emlékezni kell. Remélem egyszer nekünk is lesz emlékkiállításunk és emlékezni fognak ránk – nyilatkozta Jusztin Balázs.

Az emlékkiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg a Városházi Galériában, az önkormányzat első emeletén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.