- hirdetés -

Jubileumához érkezett az id. Bacsur Imre Sakk Emlékverseny, idén harmincadik alkalommal emlékeznek meg az egykori kiváló játékosról. Augusztus 22. és 25. között a Székács József Evangélikus Iskolába érkeznek Orosháza és a környék legjobb sakkozói.

Bacsur Imre mintegy hatvan éven keresztül volt meghatározó egyénisége Orosháza és Békés megye sakkéletének. Húszéves korában, 1926-ban ismerkedett meg a játék alapjaival, majd három egyesület, az Orosházi Hódi Sakk Kör, az Orosházi Kinizsi, később pedig az OMTK csapatának éljátékosává vált.

1928 és 1988 között összesen 560 csapatbajnoki mérkőzést játszott, ebből 339 esetben győztesen állt fel az asztaltól, 127 döntetlenje mellett 94 alkalommal szenvedett vereséget. Háromszor is megnyerte Békés megye egyéni sakkbajnokságát, tízszer pedig a megyei villámbajnokságokon sem akadt nála jobb versenyző. Nagy tisztelet övezte a sportban és magánéletében tanúsított szilárd erkölcsi tartása, szerény és közvetlen egyénisége és nem utolsósorban megalkuvás nélküli versenyszelleme miatt.

Négy napos sakkverseny házigazdája lesz az Evangélikus iskola (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Bacsur Imre 1988-ban hunyt el, közlekedési balesetben, amikor a Katolikus templom előtti sakktérről távozott. Emlékére először 1990-ben szerveztek versenyt, a szép kezdeményezés idén 30. évfordulójához érkezett. Idén a Székács József Evangélikus Iskola ad otthont az Orosházi Sakk Egyesület, a Békés Megyei Sakkszövetség és a Polgármesteri Hivatal által szervezett rendezvénynek.

A verseny a megemlékezés és a játék népszerűsítése mellett megyei bajnoki funkciót tölt be, augusztus 22. és 25. között ugyanis itt derül ki, hogy ki lesz Békés megye bajnoka. Fontos, hogy a megmérettetésen csak érvényes versenyengedéllyel vehetnek részt a versenyzők. Augusztus 22-én 14 órára várják a szervezők a verseny megnyitójára az érdeklődőket, az eredményeket négy nehéz versenynap után, augusztus 25-én, 19 órakor hirdetik ki.

Bacsur Imre (balra) több, mint 60 évig volt Orosháza és Békés megye sakkéletének meghatározó alakja (Fotó: Bacsur család)

Az emlékverseny legeredményesebb versenyzője a Duocor SVSE nemzetközi mestere, Tatár Kis Szabolcs volt, aki hét alkalommal is győzött. Három alkalommal sem talált legyőzőre az évek során orosházi és makói színekben is versenyző FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) mester Horváth Zsolt, de Erdős Viktor, Balog Imre, Gonda László, Restás Péter és az Orosházi Sakk Egyesület versenyzője, Bánki H. István is két alkalommal végzett már az élen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.