- hirdetés -

Kitűzte az önkormányzati választások időpontját Áder János államfő. A képviselőket és polgármestereket október 13-án választják meg.

Megjelent az őszi önkormányzati választás időpontja a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, melynek időpontja: október 13.

Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott: Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

– 2019 őszén a rendszerváltoztatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki – írja az államfő a hivatalos közleményben.

Az önkormányzati választáson a megyei és helyi önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.

A megyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen, megyében állandó lakcímük van. A magyar állampolgárság nem feltétel, de ennek hiányában regisztrálni kell, valamint feltétel a nagykorúság is. A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Öt évvel ezelőtt Áder János köztársasági elnök szintén október második vasárnapjára, október 12-ére írta ki az önkormányzati választás időpontját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.