- hirdetés -

Orosháza közbiztonságának fenntartásában komoly szerepet tölt be a Mezőőri Szolgálat. Hétfő délelőtt korszerűbb gépkocsit vehettek át Dávid Zoltán polgármestertől a testület képviselői.

A régi leharcolt autó helyett egy jó állapotú és a testület igényei szerint felszerelt Mitsubishi terepjárót kapott a szolgálat, melyet vezetőjük, Bocsán László vett át a szolgálat nevében. – Orosháza egy biztonságos város. Ezt a biztonságot azonban mindig fokozni kell. Nagy örömmel adtam át az új autót, mellyel a mezőőrök reméljük még hatékonyabban tudják ellátni feladatukat – mondta el az átadás alkalmával Dávid Zoltán.

Sokban megkönnyíti a munkát az új autó (Fotó: Rosta Tibor)

Bocsán Lászlóval, a mezőőrség vezetőjével a szolgálatról, annak sokszínűségéről is beszélgettünk. Mint megtudtuk az ő feladatuk nem ér véget a határban kinn lévő értékek védelmével.

– A fő feladatunk a mezőgazdasági tulajdon védelme, ezenkívül pedig rendészeti feladatokat is ellátunk. A gazdák határban kinn levő tulajdona, terményei mind nagy értékek, ezekre, illetve a külterületek rendjére vigyázunk. Illegális törmelék lerakás, más terményeinek betakarítása, stb. Ez utóbbi rendszerint tévedésből történik és nem is kell eljárást indítanunk, hisz a figyelmetlen, vagy tájékozatlan elkövető rendszerint elismeri vétkét és kártalanítja a tulajdonost. A hulladék-, veszélyes hulladék-, és sittlerakókkal viszont szigorúan, határozottan lépünk fel. Általában ők is belátják a vétküket, és a szemetet rendeltetési helyére szállítják. A vadorzás, falopás a mi vidékünkön szerencsére nem jellemző, így ilyen ügyekben nem is sokszor intézkedünk – mondja el Bocsán László.

A mezőőrség megalakulása óta kitűnő kapcsolatot ápol a rendőrséggel, így rendszeresen látnak el közös járőrszolgálatot is. Ilyenkor a város rendjére is ügyelnek.

A gazdálkodók elégedettsége és együttműködési készsége a legfontosabb pozitív visszajelzés a mezőőrök számára. A gazdák örülnek, ha látják a mezőőrség autóját. A velük közösen, a határban tett látogatásunk alkalmával erre is találtunk már példát.

Néhány mondatos beszélgetésre a traktoros is szívesen megáll (Fotó: Bakos Viktória)

– Ez minden gazdának nagyon jó, hogy az általunk elvetett magok termését mi arathatjuk le. Szerencsére napi szinten találkozunk a mezőőrökkel, ha kinn vagyunk a földeken. Köszönnek, megállnak néhány szóra beszélgetni és segítenek is azonnal, ha a szükség úgy hozza, ahogy erre volt is példa – mondta el érdeklődésünkre Tóth Istvánné gazdálkodó.

A hétfőn átvett gépjárművel még hatékonyabban, biztonságosabban, kényelmesebben láthatják el feladataikat a mezőőrök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.