- hirdetés -

Megkezdődött az őzek párzási időszaka, ebben az időszakban bármikor kirohanhatnak az úttestre, mindenféle veszélyérzet nélkül. Közlekedjünk fokozott óvatossággal az utakon.

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub felhívja az autóvezetők figyelmét: a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket.

Rendkívül könnyen karambol lehet a vége egy váratlan találkozásnak (Fotó: illusztráció)

– Ezen időszak alatt a bakok üldözik a sutákat, ezért ha látunk egy állatot számítanunk kell arra, hogy többen vannak. Folyamatos mozgásban vannak és sokkal figyelmetlenebbek, mint máskor. Emellett nem használják azokat a takarásokat, ahol korábban rejtőzködtek, mint például a napraforgótáblákat. Nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé – ismertette Demeter Sándor az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnöke.

Ha kiugrik a kocsink elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés ezért figyeljünk a követési távolságra is. A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet.

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.