- hirdetés -

Idén is több százan gyűltek össze Gyopárosfürdőn, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a Nadifeszt Spirituális Fesztivált. A több országból érkező egészséges életmód követői egyebek közt jógával, különböző meditációs gyakorlatokkal és tibeti szertartásokkal töltötték idejüket.

Harmadik alkalommal érkezett Gyopárosfürdőre a nagyjából évtizedes múltra visszatekintő Nadifeszt Spirituális Fesztivál. A kezdeményezés már 2017-es orosházi debütálásakor nagy sikert aratott és nem volt ez másként idén sem, ezúttal több százan jöttek a magyar résztvevők mellett Németországból, Hollandiából, Angliából, de afrikai és ázsiai országokból is vannak érdeklődők.
– Úgy gondolom, Orosháza életében egyre fontosabb esemény lesz a Naditábor, idén július 15-e és 21-e között tudjuk Gyopárosfürdőn fogadni a látogatókat. A rendezvényt országos szinten is növekvő érdeklődés övezi, ráadásul olyan illusztris vendégek érkeznek ilyenkor, akiket nem mindennap tudnánk Magyarországon köszönteni – nyilatkozta Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Elmélyült alkotással is tölthették idejüket az érdeklődők (Fotó: Pirer Katalin)

A tábor képviselői, az összejövetel lényegeként a családias közösséget, az összetartozást és a spirituális fejlődést határozták meg. Elmondásuk szerint igyekeztek olyan programokat összeállítani, melyben a gyermekek, a felnőttek is megtalálhatják a nekik tetsző elfoglaltságokat, akár a spiritualizmus, akár a kézügyesség területén. Nem csak a közösség tagjait várták a közös foglalkozásokra, hanem mindenkit, aki érdeklődik valamelyik technika iránt, a mandala minták készítése például igen népszerű tevékenységnek számított.

Meditációra, jógára, különböző tibeti szertartásokra, de a pihenés mellett még fizikai és lelki kezelésekre is lehetőségük volt a résztvevőknek.
– Mint jantra jóga instruktor vagyok jelen Gyopároson, igyekszem átmozgatni az embereket, hiszen a testünk tele van feszültséggel. Fontos, hogy ahhoz, hogy a saját tudatunkba bepillantsunk, a testünk is megfelelő felkészültséggel rendelkezzen – beszélt Cser Zoltán, a Buddhista Főiskola tanára az általa vezetett programról.

A Nadifeszt szabadtéri programjai is népszerűek voltak (Fotó: Rosta Tibor)

A Prananadi alapítója, Petrezselyem József azt is megosztotta az Oroscaféval, hogy idén különleges vendégeket is tudtak hívni a fesztiválra.
– Tibeti orvoslást és buddhista filozófiát gyakorlok. Ez természetes, gyógynövény alapú gyógyítás, az ázsiai országok sajátja. Érdeklődtem, hogyan tudnám ezt a feladatkört a Prananadival összehozni és hogyan tudok a magyar embereknek gyógyulást biztosítani, hiszen itt is egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok felé – fogalmazott a Bhutánból érkező Sharab Tenzin.

Hasonló céllal érkezett Nepálból Pema láma, aki a szertartásokért, rituálékért és imádságokért felelt. 11 éve került kapcsolatba a Prananadi csoporttal, így örömmel mondott igent a meghívásra. Mind a fesztivál szervezői, mind a vendégei biztosak benne, hogy nem az idei volt az utolsó látogatásuk Orosházán, a lassan hagyománnyá váló kezdeményezés 2020-ban is folytatódik Gyopárosfürdőn.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.