- hirdetés -

Részleges holdfogyatkozás megtekintésére invitálta az érdeklődőket július 16-án a nagyszénási Mira Csillagászati Szakkör. A látványos égi jelenség a tiszta égboltnak köszönhetően remekül látszott a Kiss György Csillagdából, azonban nem csak emiatt volt érdemes csatlakozni az éjszakába nyúló programhoz.

A szervezők este hat órától várták a szakkör tagjait, de bárki betérhetett a csillagda udvarára, hogy bekapcsolódjon az eseményekbe. A távcsövekkel először a Napot figyelték meg, sőt központi égitestünk segítségével el is játszották a holdfogyatkozást.
– Az este folyamán tanulhatják és gyakorolhatják a távcső beállítását, és a Holdon kívül egyéb égi dolgokat is megfigyelhetünk, hiszen fönt lesz a Jupiter, a Szaturnusz. A csillagképeket is ilyenkor lehet a legjobban megmutatni a gyerekeknek, mert a Hold fénye egyébként elnyomja a kisebb csillagok fényét. Mindezek mellett, mivel ma van az Apollo 11 indulásának ötvenedik évfordulója, arról is beszélünk – sorolta a szakkörvezető Fődi Andrásné, hogy mivel készültek a jeles alkalomra.

Fődi Andrásné szakkörvezető napészlelés közben (Fotó: Rosta Tibor)

Amíg érkeztek a szakkörös gyerekek, sokan szüleikkel, addig az udvari épületből előkerültek a távcsövek. A Kiss György Csillagda feliratú táblával ellátott hullámlemez házikó kívülről nem sokat mutat, azonban számos, az észlelésekhez nélkülözhetetlen eszközt rejt, köztük egy igazi kuriózumot is.
– A mai napig itt van nálunk és használjuk azt a távcsövet, amelyet a névadó Gyuri bácsi a szakkör 1972-es megalakulása után nem sokkal készített. Budapesten az Uránia Csillagvizsgáló pincéjében Kulin Györggyel (magyar csillagász, számos kisbogygó és üstökös felfedezője – szerk.) csiszolták meg a tükröket, szocialista brigádok hajlították hozzá a tubust, majd a házikó is megcsinálták neki – tudtuk meg Fődi Andrásnétól, akit legtöbben Ani néniként ismernek és szeretnek nem csak a szakköri tagok közül, de egész Nagyszénáson.

A távcső sorsát részletezve elmondta, hogy először a szociális otthon udvarában állították fel, azonban az Őszikék Panzió építése miatt költöznie kellett, bedugták egy fa alá. Ez messze volt az ideálistól, ráadásul a művelődési ház nyitva tartásához kellett igazítani a foglalkozások időpontját, ezért új helyet kerestek neki. Így került végül a rendőrség melletti udvarba, a szakkör pedig beköltözött az épületbe.

Tanév közben 27 taggal működik a Mira Csillagászati Szakkör Nagyszénáson (Fotó: Rosta Tibor)

A családias hangulatú, térképekkel, könyvekkel, a bolygók másával, a tagok által készített makettekkel felszerelt helyiségben 27 szakköri tag vizsgálta egész tanévben az égboltot és szerzett alapvető csillagászati ismereteket. Közülük jónéhányan a kedd esti programon is ott voltak, például Ravasz Tamás, a Táncsics Mihály Gimnázium szeptembertől tizenkettedikes tanulója, akik már első osztályos kora óta aktív résztvevője a foglalkozásoknak.
– Egy rajzpályázaton keresztül ismerkedtem meg a szakkörrel. Amikor készítettem a rajzomat, akkor jöttem rá, hogy mennyi csodálatos dolog van az égbolton, amiket szinte egyáltalán ismerek, viszont sok mindent tudni szeretnék róluk. Miután rájöttem arra, hogy ezt a tudást szervezett keretek között is megszerezhetem, egyből azt mondtam, hogy jönni szeretnék, és azóta is itt vagyok – mesélte Tamás hozzátéve, mostanra már ő is szokott foglalkozásokat vezetni.

Ez látszott az este, illetve éjszaka folyamán, a kisebbek hozzá is fordulhattak a kérdéseikkel vagy segítségért. A kitartóak egészen éjjel fél 12-ig a csillagdában töltötték az időt, hogy láthassák, ahogyan a Hold mintegy kétharmada árnyékba került, színe pedig vöröses barnára változott, ami még látványosabbá tette az amúgy is izgalmas jelenséget.

(Fotó: MTI)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.