- hirdetés -

Másodjára is megrendezte az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a Japán Napot a Petőfi Művelődési Központban. A július 13-i rendezvényen ismét helyet kapott a cosplay és a getto cosplay. Az utóbbi tematikája a mai felkapott animék volt.

De mi is az a cosplay? Ez egyfajta előadóművészet, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát, koncepciót megjeleníteni. A getto cosplay ugyanez, azonban a jelmezek olyan anyagokból és kiegészítőkből állnak, melyeket a hétköznapokban teljesen másra használunk fel. Így került elő a második Japán Napon a krepp-papír vagy az esőkabát is.

Már az első rendezvény is nagy sikert aratott az anime és manga iránt, illetve maga Japán és a kultúrája iránt erős vonzalmat érzők körében. Ezért is szervezte meg idén is a GYIÖK ezt a tematikus napot.
– Nagy az érdeklődés a Japán Nap iránt, a hangulat nagyon jó, az eddigi előadások is nagy sikert arattak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen szubkulturális megmozdulások is helyet kapjanak a városban – nyilatkozta az OrosCafénak Pallag Adrienn szervező, a GYIÖK alpolgármestere.

Az idei rendezvény lebonyolításában a Békés Megyei Anime Társaság is segítőkezet és támogatást is nyújtott a GYIÖK számára. Ágostai Katalin, a társaság szervező tagja tartott előadást az érdeklődőknek.
– Már az első rendezvény is nagyon tetszett nekünk, ezért szerettünk volna idén is részt venni a Japán Napon. Egy figura gyorstalpalót tartottam a közönségnek, melyben kifejtettem miről is szól az anime figurák gyűjtése, honnan lehet beszerezni őket és mennyibe is kerülnek ezek a darabok – vázolta Ágostai Katalin. Megtudtuk, nem főbenjáró bűn mesének nevezni az anime sorozatokat. Ágostai Katalin is sokszor említi meseként ezt a műfajt.
– Igazából a japánoknál ez a mese, mint nálunk a kockásfülű nyúl. Náluk ez a tipikus rajzfilm. Ugyanúgy találkozhatnak a nézők 18+ kategóriájú animével, ahogy kifejezetten kicsiknek, akár 3 év alattiaknak szóló rajzfilmmel is. Én le szoktam mesézni néha az animét, lehet, hogy most nem leszek túl népszerű, de én nem vagyok szőrszálhasogató ezzel kapcsolatban – tette hozzá.

Megyehatáron is átnyúlt az idei Japán Nap híre, voltak, akik Szegedről érkeztek, hogy részt vegyenek a rendezvényen. Németh Zsófia és Kiss Melinda is a napfény városából látogattak el Orosházára kedvenc anime karakterüknek öltözve.
– A Vocaloid nevezetű énekszintetizátor programból Gumi-nek öltöztem. Ő a kedvenc karakterem a programban, neki van a legjobb hangja. Ráadásul a kedvenc szinkronszínészem kölcsönzi a hangját ennek a karakternek – vázolta Zsófi. Melinda már egy anime szereplő bőre bújt, a Black Butler című animációból Mary karakterét választotta. – Nagyon szeretem ezt a sorozatot és Mary a kedvenc szereplőm. Kis gagyi, kicsit idétlen, de van komoly arca is – mesélte Melinda. A lányok hozzátették, rendszeresen beöltöznek kedvenc szereplőinek, 2015 óta duóban és trióban is járják a rendezvényeket.

A szervezők a jövőben is folytatni kívánják a Japán Napot, ezzel engedve teret ennek a világnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.