- hirdetés -

Mi a sofőrök teendője, ha egy megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműnek kell elsőbbséget adni? Sokan nincsenek tisztában ezzel a kérdéssel, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg balesetveszélyes helyzet elkerülhető lenne.

A mindennapjaink része már, hogy szirénázó mentő-, tűzoltó-, illetve rendőrautókkal találkozunk az utakon. Ezeket a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveket rendkívül felkészült, szinte már különleges képességű sofőrök vezetik.
– A célunk, hogy a legrövidebb úton, a lehető leggyorsabban érjünk ki egy balesethez vagy tűzhöz. Egy vonulás alkalmával rengeteg dologra kell odafigyelnünk A forgalom mellett a GPS-re, valamint a vonulás közben kapott információkra is – sorolja az orosházi tűzoltóság különleges szerkezelője, Kozma Ádám.

Kozma Ádám (Fotó: Rosta Tibor)

Éppen ezért lenne szükség jóval nagyobb odafigyelésre és előzékenységre a közlekedőktől, legyen szó autósokról, kerékpározókról vagy gyalogosokról. A KRESZ-ben is szerepel, hogy a kék lámpával közlekedő járművek számára az elsőbbséget biztosítani kell.

– A közlekedési szabályok ránk is vonatkoznak – emeli ki a rutinos tűzoltó. – Nagyon óvatosan kell közlekednünk, hiszen például ha megkülönböztető jelzéssel áthajtunk a piros lámpán és balesetet okozunk, vagy hirtelen befékeznek előttünk és beléjük hajtunk az a mi felelősségünk. Mindig meg kell bizonyosodnunk, hogy megkaptuk az elsőbbséget – hangsúlyozza Kozma Ádám hozzátéve, sok segítséget jelent számukra, ha jelzik az autósok melyik irányba húzódnak le.

(Fotó: Rosta Tibor)

Tóth Árpád is hasonló véleményt fogalmazott meg. Az Astra Autósiskola oktatója szerint mindig fel kell mérni, hol és hogyan lehet a legkönnyebben kialakítani egy olyan sávot, ahol a villogó jármű biztonságosan, nagyobb sebességgel el tud haladni.
– Előfordulhat, hogy nem kell semmit tennünk, csupán lassítani. Lehet olyan eset is, hogy a piros jelzésnél kellő körültekintéssel minimálisan előregurulunk, hogy elengedjük a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművet – fogalmazott az oktató.

Tóth Árpád szerint Orosházán a közlekedési morál változó. A közlekedők egy része előzékeny, de sokan türelmetlenek még a kéklámpásokkal szemben is. Pedig ha több figyelmet kapnának, több energiát fordíthatnának a feladatukra, amin sok esetben emberéletek múlnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.