- hirdetés -

Július első napjaiban, ezúttal Nyíregyháza adott otthont a Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémia nevű rendezvények. A programokon és tartalmas előadásokon a Székács József Evangélikus Iskola képviselői is részt vettek.

A nyitó áhítatot követően az első napon a plenáris témájú előadásokkal kezdődtek meg az idei Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémia programjai, köztük életünk egyik elkerülhetetlen részével, a digitális világgal. A Székács József Evangélikus Iskola pedagógusai is elutaztak Nyíregyházára, így elsőként a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetőjének, Horváth Ádámnak az előadását tekinthették meg.

Az iskola beszámolója szerint ennek az előadásnak a témája nem a digitális eszközök használata volt, hanem a digitális környezetben való élet. Dr. Csepeli György, az ELTE Társadalomtudományi Karának előadója a 21. század nemzedéki kihívásairól tartott előadása volt a következő, amin részt vettek az orosházi vendégek. Az előadó hangsúlyozta, a 21. században felnőtté váló nemzedékek komoly kihívások előtt állnak, melyek minden korábbi korhoz képest nagyobb veszélyeket rejtenek magukban.

Az előadások mellett kötetlenebb programok, többek közt grillparti és táncház is várta a vendégeket (Fotó: iskola)

A plenáris ülést Vegera József „Mi és ők: robotok az iskolában” című előadása zárta, olyan izgalmas kérdés feltevésével, mint hogy hogyan vesz részt napjainkban a robotika az oktatás fejlesztésében, valamint, hogy ez miben segítheti a diákokat és a tanáraikat.

Az előadások mellett könnyedebb programok is biztosították a résztvevők feltöltődését, akiket grillparti, táncház, fakultatív programok, valamint a Múzeumfalu és a Nagyari Luby-kastély megtekintése várt. Meglátogatták többek közt a Himnusz írójának, Kölcsey Ferencnek a sírhelyét Szatmárcsekén, de megnézték a Magyarországon egyedülálló fél hajó alakú kopjafás temetőt és az ország legkeletibb részén fekvő evangélikus templomot is.

Kölcsey Ferenc sírjához is ellátogattak a Székács iskola tanárai (Fotó: iskola)

Az utolsó napon a szakmai szekcióülés következett, mely szintén a digitális világ témakörét járta körül. A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének vezetője, dr. Szepessy Béla a hagyományos grafikai technikák és a számítógépes grafika kölcsönhatásairól adott történeti áttekintést egészen a legmodernebb digitális technikákkal bezárólag. A rendezvényt végül úrvacsorás istentisztelet zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.