- hirdetés -

Rendhagyó módon, fehér asztal mellett töltötte a századik közös túrát Orosháza lassan két éve alakult sportközössége. A csapat Mészár Hajnalka ötlete nyomán jött létre 2017. augusztusában az egyik nemzetközi sportszerforgalmazó cég felhívására. Igazi sikertörténetről van szó, hiszen az elmúlt hónapok és megtett kilométerek valódi közösséggé kovácsolták a természetjárásba belekóstoló tagokat.

Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja Mészár Hajnalkának, hogy a túrázók második családjává válnak, talán ő is csak mosolyog ezen. Az együtt bejárt túraútvonalak, az összetartás, a sok-sok beszélgetés azonban bebizonyították, hogy többről van szó, mint néhány ember közös barangolásairól.
– Nem gondoltam volna, hogy így kinövi magát ez az egész. Legmerészebb álmaimat is felülmúlta az, hogy milyen nagyszerű csapat kovácsolódott össze össze, jól esik a hálájuk és a folyamatos biztatásuk, hogy újabb és újabb túrákra induljunk – árulja el Hajni hozzátéve, a mintegy huszonöt fős úgynevezett kemény mag döntötte el, hogy a századik túra ne a természetbe, hanem egy pizzériába vezessen és bakancs helyett csinos cipő, nadrág és póló helyett nyári ruha legyen „dress code”. – Egy kicsit kötetlenebb hangulatban, étel, ital mellett töltöttünk el néhány órát, igyekezve tényleg megünnepelni, hogy eljutottunk idáig – fogalmaz Hajni, aki a kezdetek óta ötletgazdából a társaság motorjává, sőt lelkévé vált.

A századikon a La Rosa Pizzériáig túráztak

Azt mondja, több száz kilométer van már a lábukban azóta, hogy a hatvanadik túra alkalmából az év elején beszélgettünk, összességében pedig több ezer.
– Nagyon jó kis tavaszi szezont zártunk, voltunk olyan helyeken is, ahol már jártunk korábban, például a csomorkányi templomromnál vagy Kaszaperen, de újdonságokat is felfedeztünk. Túráztunk a kondorosi kastélyhoz és tervben volt egy három napos cserépfalui kirándulás is, azonban azt elmosta az eső, nem mertük vállalni a kockázatot. Viszont nem adtuk fel, amint lehet megyünk – részletezi, hogyan jött össze a sok kilométer és mivel gyarapszik talán már ősszel.

Csomorkány – Milánó

A megyehatár sem állította meg őket, az Orosháza környéki nevezetességek mellett jártak Baranyában, sőt külföldre is eljutottak.
– Tettünk egy három napos kirándulást Milánóban, ahová külön élményként repülővel utaztunk. Minden látványosságot persze nem sikerült felkeresnünk ennyi idő alatt, de volt egy jó kis városnéző túránk, láttuk a milánói Scalat és a székesegyházat is – mesél örömmel eddigi legnagyobb vállalkozásukról.

A csapat tagjai egybehangzóan állítják, főként az egészségük érdekében csatlakoztak annak idején, de ennél sokkal többet kaptak. Szabó Gáborné is, aki az elsők között lépett be a közösségbe.
– Miután nyugdíjba mentem tudtam, hogy valamilyen mozgásra szükségem lesz, emellett kellett a társaság is, hogy valakikkel együtt tölthessek egy kis időt. Majdnem az összes túrán részt vettem az én 62 évemmel, a többiek is hasonló korúak. Néha nagyon elfáradunk, Hajni viszont mindig odafigyel ránk, utolsóként jön nehogy valaki lemaradjon, segítőkész, elvégzi a szervezés nem kis feladatát. Tanárként az külön tetszik, hogy a túrák során egy-egy nevezetességet is megnézünk – sorolja pozitív tapasztalatait, miközben érződik a szavain, mennyire megbecsüli kis csoportjuk vezetőjét.

A 97. túrára hajnalban indultak és szalonnasütéssel tették fel rá a koronát

Bokor Etelka a Facebookon látta meg ismerőse révén, hogy működik egy túrázós közösség Orosházán. Nem habozott sokat, belépett és azóta, ha csak teheti, részt vesz a kirándulásokon.
– Az egyik kedvenc helyem Gyopárosfürdő, ahol lakom, de például a tegnapi napon olyan csodálatos erdőrészt ismertem, amiről eddig nem volt tudomásom, mert autóval nem lehet oda bejutni – mesél egy friss élményről.

A csapatnak most nyári szünet következik, de mindannyian alig várják, hogy ősszel ismét nekivághassanak a természetnek. A milánói túra sikerén fölbuzdulva pedig már a következő repülős útjukat tervezgetik, célpontként több európai nagyváros is felmerült az élen Párizzsal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.