- hirdetés -

A szarvasi Vízi Színpadon rendezett gálával zárult le a csütörtökön az idei Körös-menti Néptánctábor. A résztvevő csaknem hetven gyermek között orosháziak is bemutatták tudásukat a Boka Gábor előadóművész által rendezett esten.

A tábort negyedik alkalommal szervezte meg a Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Móricz Bence, Csipei Judit néptáncpedagógussal karöltve. A céljuk már a kezdetekkor is az volt, hogy olyan táborozási lehetőséget teremtsenek a régióban, ahol különböző csoportokból, más-más korosztályokból tudnak fogadni gyerekeket.

Szarvas és az ifjúsági tábor ideális helyszínnek bizonyult, ráadásul tavaly először, a Vízi Színpadon zárhatták a hat napos programot. Mint Móricz Bencétől megtudtuk, azon dolgoznak, hogy a néptánctábor és a gála is hagyománnyá váljon. Az idén 68 gyermek gyűlt össze, akiket Csipei Judittal közösen oktattak, a felügyeletben pedig többek között szülők, kollégák segítettek.
– Elsősorban táncoltunk az elmúlt napok alatt, délelőtt és délután is tartottunk foglalkozásokat. Két korcsoportban dolgoztunk, az egyikben az alsósok, a másikban a felsősök voltak egészen 9-10. évfolyamig. A kisebbekkel a felső-Tisza-vidéki, közelebbről tyukodi lassú és friss csárdással ismerkedtünk, az idősebbeknek pedig erdélyi, egész pontosan mezőkeszüi szökős és sűrű csárdást tanítottunk – részletezte a „tananyagot” Bence.

A hagyományőrzés mellett a kapcsolatépítés a tábor fő célja (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Jól éreztem magam az idén is, és bár tavalyról már sok mindenkit ismertem, most kovácsolódott össze igazán a társaság, jó csapat lettünk. Ráadásul a néptánccal foglalkozhattam, ami kicsi korom óta vonz, szeretem benne, hogy a történelmünkkel foglalkozunk általa.

Ezt már a szarvasi Szeitler Zsófia mondta el kissé izgatottan, hiszen a gála előtt kérdeztük meg a többiekkel eltöltött hat napról. Hozzátette, az előző tábor után is jónéhányan tartották a kapcsolatot, ami nem lesz másként most sem. Ezzel pedig éppen a szervezők egyik legfontosabb célkitűzését valósítják meg, hiszen olyan új közösségek, barátságok alakulnak ki, amelyek nem korlátozódnak a táborra.
– Jó lenne, hogyha azt a hagyományt, amit őrzünk úgy is élnék meg a gyerekek, ahogyan anno őseink: közösségben. Arra törekszünk, hogy ne csak a saját településükről érkezőkkel kerüljenek kapcsolatba a néptáncon keresztül, hanem az egész megyén belül vagy akár megyén túl is barátkozzanak, járjanak át egymáshoz, töltsék együtt az idejüket. Ebben a felgyorsult világban ez talán kicsit vissza is lassíthatja őket – fogalmazta meg Bence azt az „ars poeticát”, amelynek mentén megálmodták a programot.

Az esten a néptánc mellett főszerepet kapott a János vitéz, aminek kapcsán volt a szépszámú nézőközönséggel közös játék, éneklés, sőt ritmusgyakorlat is Boka Gábor vezényletével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.