- hirdetés -

Újabb kiránduláson vehetett részt május végén a Határtalanul!-pályázat keretében a Székács József Evangélikus Iskola 53 tanulója. Ezúttal Erdélybe utaztak, ahol a magyar történelem és irodalom nagyjainak emlékhelyeit látogatták meg, de a túrázás sem maradt el a csodás természeti tájakon.

Régi, a magyar történelem eseményeiben is jelentős szerepet játszó városokba vezetett az útja a májusi kirándulásuk első napján a Székács József Evangélikus Iskola tanulóinak. Nagyváradon a székesegyházat, Kolozsváron Mátyás király szülőházat nézték meg, majd a Tordai-hasadék völgyében folytatták volna kirándulásukat, de az időjárás közbeszólt. A hasadékot így csak a felső platóról nézték meg, de így is élményekkel gazdagon zárták első napjukat korondi szálláshelyükön.

Másnap az előzetes tervekhez képest kicsit módosítva, Gyergyószentmiklóson folytatódott a kikapcsolódás. A Tarisznyás Márton Múzeumban a székelyek ruhakészítési technikáit ismerték meg, majd Petőfi Sándor szobrát is megkoszorúzták. Alföldi gyermekek révén nagy hatással volt a diákokra a Békás-szorosban, a „Pokol torkában” tett séta, valamint a Gyilkos-tó szépsége.

A Felvidék után Erdély nevezetességeit és természeti szépségeit tekintették meg a Székács diákjai (Fotó: iskola)

A programok Szejkefürdővel, majd egy Székelyudvarhelyen tett kirándulással folytatódtak, ahol a belváros nevezetességeivel (Szoborpark, Vasszékely). Mátyás király és Petőfi Sándor után Tamási Áron előtt tisztelegtek, meglátogatva a neves író sírhelyét. Korondon is maradt további látnivaló, ahol az Aragonit Múzeumot nézték meg, majd Parajdra a sóbányába vezetett az útjuk, majd a csigadobi tanösvényen is végigmentek.

Az utolsó nap első megállója Nagyenyed volt, ahol a Bagolyvárat tekintették meg és felidézték a városban történt 1849. januári vérengzés történéseit. Hazafelé menet Déván szakították meg útjukat. A felvonóval történő utazás, a vár romjai és az onnan látott körkép lenyűgözte a tanulókat. Ugyan szakadó esőben köszöntek el Erdélytől, de a legtöbben már a hazaút alatt elhatározták, családtagjaikkal rövidesen visszatérnek Erdélybe újabb kirándulásra.

Számos helyre eljutottak az ötnapos kirándulás során (Fotó: iskola)

– Látogatásunk minden napja programokkal volt tele, idegenvezetőkkel vagy a magunk előzetes ismereteivel felvértezve értünk célba minden este. A napi fáradtság mégsem szegte kedvét a csapatnak, reggelente újra és újra növekvő kíváncsisággal folytatták a túrát. Elménk és lelkünk mélyén elraktároztunk minden szép pillanatot – írta beszámolójában a Székács iskola.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.