- hirdetés -

Már gyerekkorában is érdekelte az egészségügy Köteles Jánost, tanulmányai végeztével azonban úgy tűnt, nem ez lesz az ő útja. Az akkori gazdasági helyzet azonban úgy hozta, hogy mentőként helyezkedjen el, amit azóta sem bánt meg. Már 25 éve megbecsült tagja az Orosházi Mentőállomásnak, melynek köszönhetően az idei Kéklámpás Napon kiérdemelte az Év mentőse elismerést.

– Nagyon szerteágazó volt a családtagjaim munkája és érdeklődési köre. A legtöbben mezőgazdasággal foglalkoztak, a nagyapám pedig a vasútnál dolgozott, ami engem is érdekelt. Hasonlóan éreztem az egészségüggyel kapcsolatban, az általános iskolát követően így ezzel a két témakörrel foglalkozó iskolába adtam be a jelentkezésemet. Az egészségügyi akkor nem sikerült, így Szegeden vasút-gépészetet tanultam – mesélt a kezdetekről Köteles János.

Egy furcsa véletlennek köszönhetően került közel a Mentőszolgálathoz. A vasútnál ugyanis 1991-ben, az akkori gazdasági helyzetnek köszönhetően létszámstop volt, így először a Békéscsabai Mentőállomás felé vezetett az útja. Az akkori megyei főorvos tanácsára ezért egy új lehetőségnek vágott neki. Elméleti és gyakorlati szinten végezte el a mentős alapképzést, így rövid időt követően már felügyelet mellett vonulhatott.

Mivel a vasútnál 1991-ben létszámstop volt, így mentőnek képezte magát tovább Köteles János (Fotó: Rosta Tibor)

– Ezt követően a Mentőszolgálat beiskolázott, egy kétéves ápoló-asszisztensi, valamint egy egyéves mentő-szakápolói képzést kezdtem meg, de közben katonának is behívtak, így újra kellett kezdenem. 1991-ben végül már semmi akadálya nem volt, hogy elvégezzem a képzéseket, így teljes jogú tagja lettem a mentősöknek – idézte fel élete egyik legfontosabb momentumát.

Gyomaendrődön és Békéscsabán kezdte meg szolgálatát, Orosházára házasságkötésének évében, 1994-ben került. Azóta is az Orosházi Mentőállomás megbecsült tagja, hamar beilleszkedett új munkahelyén. Óvatosan, de tisztelettel közeledett idősebb és idővel fiatalabb kollégái felé, miközben munkájával is igyekezett rászolgálni a többiek elismerésére.
– Gyorsan megtaláltuk a közös hangot, szerencsére egy nagyon családias, összetartó közösség tagja lehetek – tette hozzá.

1994-től dolgozik az Orosházi Mentőállomáson (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondása szerint, ha valaki mentőnek készül, empátiakészségre van szüksége, valamint, hogy fel tudja dolgozni a szakmában megélt dolgokat. Ennek megfelelően látta el ő is feladatát, amit egy különleges díjjal ismertek el. A június 8-i Városi Kéklámpás Napon ugyanis Köteles János nyerte el az Év mentőse címet.
– Meglepődtem, hiszen nagyon igyekeztek titokban tartani előttem. Nagyon boldog vagyok, csak köszönettel tartozom mindenkinek, aki segített a pályám során. Igyekszem meghálálni és megszolgálni, ahogy eddig is tettem – mesélt elismeréséről.

Mint mondta, először ugyan csalódott volt, hogy nem vették fel korábban az egészségügyi iskolába, de egyáltalán nem bánja, hogy az élete így alakult, hiszen olyan hivatást végezhet, amit szeret és segít vele az embereken.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.