- hirdetés -

Az Orosháza és Térsége Gazdakör idén is több helyszínen rendez megemlékezést a Kuláküldözés Áldozatainak emléknapja alkalmából.

A három helyszínen zajló ünnepség a Szabadság-téren, a Dózsa György és Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésénél elhelyezett Földműves emlékműnél kezdődik. A szombat délelőtti program térzenével indul, mellyel a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara köszönti a város lakóit.

A megemlékezőket Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszönti, majd a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Jakab István mond emlékbeszédet. Gondolatai után koszorúzás következik.

Az emlékezés nem lehetőség, hanem kötelesség (Fotó: Rosta Tibor)

Péter-Pál napját – hagyományosan az aratás kezdetét – jelölte az országgyűlési határozat a Kuláküldözés Áldozatainak Emléknapjává.

Az ötvenes évek elején sokakat bélyegeztek meg a „népnyúzó kulák” szavakkal. Eredetileg a huszonöt holdas, vagy annál nagyobb birtokkal rendelkező gazdákat hívták kuláknak, akiket az akkori rezsim minden eszközzel zaklatott, megpróbált lehetetlenné tenni, első sorban a „progresszíven emelkedő” beszolgáltatási kötelezettséggel.

A kulákká nyilvánításnak egyetlen egzakt feltétele igazából az volt, hogy a személy rajta legyen a helyi hatóságok által összeállított kuláklistán. Innen annak is szinte lehetetlen volt lekerülni, akit egyébként a jogszabályok szerint nem lehetett volna oda sorolni. Az elkülönített, szégyenbélyeggel megjelölt személyre, családra külön szabályok vonatkoztak a jog területén is. Alsóbbrendű állampolgárrá a nép ellenségévé nyilvánították őket. Sokukat internálták, bebörtönözték és nem volt jogorvoslat.

A megemlékezők a földműves emlékműtől a honvéd helyőrségi zenekarral együtt átvonulnak a Pacsirta utcai, Fehér gárda emléktáblához, majd az egykori Kisbirtokos székházon elhelyezett emléktáblához és mindkét helyen koszorút helyeznek el.

A megemlékezések mellett örvendetes esemény helyszíne lesz városunk. Három település: Békésszentandrás, Biharugra, és Vésztő most alakuló gazdaköre, Jakab István jelenlétében Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban tartja alakuló ülését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.