- hirdetés -

1987 óta a világon mindenhol június 26-án tartják a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját. Fontos, hogy beszéljünk a problémáról.

Az ENSZ-közgyűlés 1987-ben döntött arról, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítja. Céljuk, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. A világszervezet fő célja, hogy az illegális kábítószerfogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentse – olvasható a Prevenciós Központ oldalán.

– Segítőként azt tapasztalom, hogy már nemcsak a szerhasználatból fakadó problémák jelentenek gondot, hanem a viselkedéses függőségek is – kezdte az ismertetőt Szobota Réka pszichológus.

(Fotó: Pixabay)

Hozzátette: a drogellenes világnapnak valahol a függőségek elleni küzdelemről is szólnia kell, szerencsére ez meg is valósul.
– A prevencióra és a korai kezelés fontosságára kell, hogy felhívjuk a figyelmet, amely szerencsére meg is valósul a rendezvényeken – mondta a pszichológus.

Elmondta: a szerhasználat kipróbálása és kezdete egyre korábbi évekre tehető.
– Azok a szerek, amelyeket a fiatalok manapság kipróbálnak a segítők számára sokszor megfoghatatlanok, mivel a biofüvek és az új pszichoaktív szereknek nem tudjuk pontosan a hatóanyagát. Így nagyon nehéz kiszámítani a hatás mechanizmusát és ezek kifejezetten veszélyes szerek lehetnek – fogalmazott.

A dizájnerdrogok veszélyesebbek (illusztráció)

A fiatalok még korukból fakadóan is, kevésbé tudnak a következményekkel számolni, ezek a szerek viszont sok veszélyt rejthetnek magukban.
– Nekünk segítőknek nemcsak a tájékoztatással, hanem a fiatalok számára minőségi időtöltések biztosításával is nagyon fontos foglalkoznunk – hangsúlyozta Szobota Réka.

Mint mondta: emellett fontos, hogy a megküzdési stratégiáikat fejlesszük a fiataloknak, akár önismereti tréningek vagy csoportok keretein belül, hiszen ezek a coping mechanizmusok azok, amelyek a problémamegoldásokban segíthetik őket a későbbiekben.

A mai gyermekek körében az egyik leggyakoribb függőséget a túlzott számítógép használat okozhatja.
– Ez ugyan olyan veszélyes lehet, mint a szerhasználat, hiszen teljesen szétcsúszhatnak a kommunikációs illeszkedések és komoly családon belüli problémákhoz vezethet, melynek oldására sokszor külső szakember bevonása szükséges – hangsúlyozta.

Náluk is egyre többen fordulnak meg olyan viselkedéses függőségekkel, amelyek a túlzott számítógép használatból, televíziózásból vagy videojátékozásból eredően vannak jelen.

– Például nehezen illeszkednek be társaik közé, problémásabb a direkt kapcsolattartás, valamint az érzelemkifejezése is nehéz számukra. Ilyen és ehhez hasonló hosszú távú következményei lehetnek a problémának – sorolta a pszichológus.

Nem feltétlenül szabható meg időtartamban az, mikortól függő egy személy. – Akkortól számítható, mikortól a szociális kapcsolatai és a teljesítménye rovására megy – zárta az interjút Szobota Réka.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.