- hirdetés -

Az enyhe napos, kedvező időjárás beköszöntével megnőtt az utakon a motorosok száma. Közlekedés során azonban, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani. A témáról Kis Rozália rendőr főhadnagyot, az Orosházi Rendőr-kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési előadóját kérdeztük.

A közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a forgalomban résztvevők maradéktalanul betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat.
– A szép idő beköszöntével a motorok is előkerültek a garázsból, így egyre több jelenik meg az utakon. Azonban az idő csalós lehet, hiszen éjszaka és a hajnali órákban még sokszor mínuszok vannak, helyenként ködös, párás útszakaszokkal is számolhatunk – ismertette Kis Rozália.

(Fotó: Palcsek István)

Hozzátette, a köd, a látási viszonyokat nehezíti, a páralecsapódás pedig az úttestet teheti síkossá, így baleset-veszélyessé válhat a közlekedés.
– Az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebesség betartása elengedhetetlen, figyelembe véve a motor sajátosságait is, hiszen nem mindegy, hogy segédmotoros kerékpárral vagy egy rendszámmal, műszaki vizsgával ellátott motorkerékpárral járjuk az utakat – fogalmazott a rendőr főhadnagy.

Nagyon fontos ezeken kívül, hogy a motoros a sebesség határok mellett, betartsa a követés távolságot is annak érdekében, hogy biztonságban meg tudjon állni a jármű mögött.
– A gépjárművezetők részéről lényeges a kellő oldaltávolság megtartása előzés esetén, mivel ha egy motorkerékpár mellett elhaladunk busszal, vagy tehergépjárművel, az nagy menetszelet generálhat, amely labilissá teheti a motort – hívta fel a figyelmet.

(Fotó: pixabay)

Elengedetlen, hogy irányváltoztatás, kanyarodás esetén időben jelezze szándékát a motorkerékpáros, hogy a közlekedők észleljék azt. Lényeges a motor kifogástalan műszaki állapota, illetve a fényszórók, irányjelzők tisztán tartása is.
– Közlekedés során, piros lámpánál a motorkerékpáros az autók között előre haladhat, beállhat a kocsisor elé abban az esetben, ha nem akadályozza az első autó elindulását, illetve kanyarodását. Azonban, ez baleseti forrás lehet, a motorosnak nagy a felelőssége: helyesen kell felmérnie az autók, valamint a sávok közötti távolságot – magyarázta Kis Rozália.

A motorkerékpárosoknak kötelező viselet a bukósisak, emellett kifejezetten ajánlott a megfelelő öltözet is, hiszen a motorosokat a gépkocsik vezetőire jellemző biztonságtechnikai megoldások nem védik, így baleset esetén testük közvetlenül sérülhet.
– A motorosok használják szabályosan, megfelelő öltözetben és kellő körültekintéssel járműveiket, hiszen mindenkit haza várnak – zárta az interjút a főhadnagy.

(kiemelt kép: pixabay)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.