- hirdetés -

A szúnyogok nemcsak bosszúságot okoznak, hanem betegségeket is hordozhatnak. Magunkon kívül, kiemelten fontos állatainkat is védeni az élősködők ellen, hiszen a szívférgesség kezelhető, de nem gyógyítható.

A jó idő beköszöntével egyre több problémát okoznak a – a bolhák és egyéb élősködők mellett – szúnyogok. Amellett, hogy bosszúságot okoznak, betegségeket is terjeszthetnek, amelynek állataink is ki vannak téve. A szívférgesség kezdetben a mediterrán országokban megjelenő betegségnek számított, azonban napjainkban már az egész világon, így Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő. Négylábúink biztonsága érdekében érdemes a lakásban tartott kedvenceket is a szükséges módon védeni a szúnyogok csípése ellen.

Óvjuk kedvenceinket is a szúnyogoktól (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A klímaváltozásnak köszönhetően országunkban megtalálható ötven szúnyogfajból három, már képes terjeszteni a szívférgesség kórokozóját. A lárvákat a szúnyog fertőzött vérrel viszi át egyik állatról a másikra – kezdte az ismertetőt dr. Muntyán János állatorvos.

Ezek a fertőző lárvák a vérben keringenek és körülbelül 6-8 hónap múlva lesz belőlük kifejlett szívféreg, amely nem igazán a legjobb elnevezés, hiszen a legfőbb élőhelye a tüdőartériában van, csak súlyos esetekben találják meg a szívben. A férgek akár 25 centiméteresre is nőhetnek.
– A szívféreg lárvafejlődésben a szúnyognak kiemelkedő szerepe van, hiszen csak a kártevőben képes fertőző lárvastádiummá alakulni. Tehát, ha nincs szúnyog, nincs szívférgesség – fogalmazott az állatorvos.

Macskákban is előfordulhat a szívférgesség (Fotó: Gál Babett)

A betegség a kutyák számára a legkockázatosabb, de a macskákban is előfordulhat. Emellett a vadonélő állatoknál – mint a róka vagy borz – is megtalálható. Emberi fertőzöttség is előfordulhat, bár a féreg teljesen nem tud kifejlődni, a lárvavándorlás enyhe klinikai tüneteket okozhat.
– A lárvafertőzés még tünetmentes, az első stádiumban még van esélyünk a gyógykezelésre, a második, harmadik stádiumban különböző tünetek súlyosbíthatják az állat állapotát ( ödéma, köhögés, bágyadtság, nehézlégzés, keringési és a szívbetegség jelentkezhet kedvencünknél) azonban a negyedik, vagyis az utolsó stádium végzetes, az állat halálával jár. – sorolta dr. Muntyán János.

A legfontosabb a megelőzés

– Két ponton lehet védekezni, de az elsődleges és legfontosabb a prevenció. A szúnyogcsípés ellen a spot-on készítményekkel lehet védekezni, de mielőtt elkezdenénk alkalmazni mindenképpen kérjük ki állatorvos tanácsát – mondta az állatorvos hozzátéve, még a hatékony védekezés mellett is megcsípheti kedvencünket a szúnyog, mivel ezek a készítmények nagyjából 95-98 százalékos biztonságot jelentenek. Itt jöhet szóba a második védekezési lehetőség, vagyis a vérben keringő lárva alakok kiirtása. Erre is van megfelelő gyógyszerkészítmény.

– Azonban mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy ezen gyógyszerek használata, csak orvosi utasításra és előzetesen elvégzett szívféreg teszt mellett folytatható, hiszen amennyiben pozitív a teszt már egészen más gyógykezelési protokollt kell alkalmazni – magyarázta az állatorvos.

Zárásként kiemelte: a lárvairtó készítmények egyeztetés nélküli használatával nagy kárt tehetünk háziállatunkban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.