- hirdetés -

Bolhával egész évben találkozhatunk, felbukkanása nem szezonális. Kedvenceinkre ezért egész évben figyelnünk kell és óvni őket ezen kártevők ellen.

A kifejlett bolhák a gazdaállat környezetében tartózkodnak, csak vérszíváskor tartózkodnak benne. Megkülönböztetünk kutya- macska- és ember bolhát is, de egyik faj bolhája a másik fajon nyugodtan megélhet.

– Szürkésfehér petéiket is legtöbbször a környezetbe rakják, melyből kikelnek a bolhaürülékkel táplálkozó féregszerű, szőrös lárvák. Ezek többször vedlenek, majd bebábozódnak, amiből kialakulnak aztán a bolhák. Ez a rovar néhány mm nagyságú, oldalirányból lapított testű, szárnyatlan. A petékből a kifejlett bolha kialakulásáig kb. 1-2 hónap telik el – tájékoztatott dr. Muntyán János állatorvos.

Az egészséges kutya, boldog kutya (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A bolhák vérszívásukkal, mászkálásukkal zavarják az állatot a kutya- és a macskabolha fejlődése során elősegíti a kutya galandférgének fejlődését, ezért bolhairtáskor féregtelenítsünk is.
– Emellett a bolha nyálában levő fehérje vérszíváskor a kutya vérébe kerülve allergiás reakciót, bolhaekcémát is előidézhet, ekkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. A bolhák elleni külső védekezés és megelőzés rendkívül fontos dolog – mondta az állatorvos.

Honnan tudom, hogy bolhás a kedvencem?

– A legfeltűnőbb jel a vakarózás (bár ez számtalan egyéb betegséget is jelezhet). Emellett, az állat szőre között fekete koromszerű szennyeződést lehet megfigyelni, amely a bolhaürülék. Az állat testén előfordul, hogy magát a bolhát is megtalálhatjuk – hangsúlyozta dr. Muntyán János.

Kedvenceinket egész évben óvnunk kell a kártevőktől ( MTI/Varga György)

A bolhák kiírtásához sokféle minőségű és árú készítményből válogathathatunk. A kereskedelemben még mindig lehet kapni idejétmúlt szereket is. Ezek közé sorolhatjuk első helyen a porokat, de ide tartoznak még a samponok és a bolhairtó nyakörvek jó része is.

A bolhákkal szemben leghatékonyabban a hosszú hatású ampullás készítmények válnak be leginkább, melyek tartalmát az állat nyak és lapocka tájéka felett a szőrét szétválasztva a bőrre kell cseppenteni, kézzel való bedörzsölés nélkül. Valamint alkalmazható a tablettás kezelés is, amely a leghosszabb, vagyis három hónapos védelmet biztosít. Az állatorvos zárásként kiemelte: az állat kezelése az esetek nagy részében elegendő.

(kiemelt kép: nyugat.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.