- hirdetés -

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy a Hortobágy-Berettyó csatornán és a Hármaskörös Berettyó befolyó alatti szakaszán környezeti katasztrófa helyzet alakult ki.

A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége(KHESZ) és a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) hivatalos közleményt adott ki a jelenlegi helyzetről.

– Tájékoztatást adunk arról, hogy a Hortobágy-Berettyó folyó vízminősége az elmúlt 24 óra során, a KHESZ és a KÖVIZIG szakemberei által több helyszínen mért vízminőségi paraméterek kiértékelése alapján elérte a halak életfeltételeihez éppen elégséges szintet, a vízben oldott oxigén a Hármas-körösi torkolat és az ecsegfalvi közúti híd között mért érték szerint négy helyszínen elérte a 2 mg/litert, két helyszínen meghaladta az 1 mg/litert. Az elmúlt időszakban hivatásos halőreink megkezdték a haltetemek eltávolítását, ahol a feltételek adottak a munka folyamatában megtörténik. A tetemek között mindenféle halfaj megtalálható volt, a kár jelentős. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság növelte az érintett csatornákon a vízhozamot, illetve a rossz vízminőségű víztömeg gyorsabb levonulása és hígulása érdekében két ütemben csökkentette a Békésszentandrási Duzzasztómű üzemi szintjét (+440 cm), növelve ezzel a vízsebességet. Az elrendelt horgászati tilalom várhatóan egy-két napon belül, a részletes vízminőségi paraméterek kiértékelése után kerülhet feloldásra. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a kezelésben lévő holtágak és csatornák vízminőségét is. A holtágaink vízminősége jó, csatornáink közül a Kutas csatornán – a Hortobágy-Berettyó folyón korábbi posztunkban bekövetkezett okokhoz hasonlóan – szintén halpusztulás tapasztaltunk és elégtelen oldott oxigénszintet mértünk. A frissítővíz lehetőség szerinti beadásáról ott is intézkedtünk. A kialakult súlyos vízminőségi probléma oka jelenleg kivizsgálás alatt van, a vizsgálat eredményét közreadjuk. Köszönjük a munkálatokban segédkező Horgásztársak támogatását, segítségét és munkáját. Kérjük az érintett vízszakaszokra területi jeggyel rendelkező horgásztársak megértését a bekövetkezett vis major (elháríthatatlan körülmény okozta) helyzet miatt – olvasható a közleményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.