- hirdetés -

Jelentősen átalakult kerettel, ötödik helyen végzett az Extraligában a PET-BAU ASE. Az NB I-ben főleg a fiatal asztaliteniszezőkre támaszkodtak. Fejlődésük érdekében jövőre az NB III-as férfi bajnokságra is beadta a nevezést a klub.

A bajnoki szezon előtt két húzóember eligazolt az orosházi Extraliga-csapatból. Tóth Edina nagyságrendekkel több fizetésért Németországba ment, míg Fehér Orsolya kölcsönadása lejárt és így automatikusan visszakerült a Statisztika PSC csapatához.
– Pótlásukra leigazoltuk a többszörös bajnok Braun Évát, aki az előző szezonban nem játszott, valamint az ifjúsági válogatott Göndör Fannit a Postástól. Rajtuk kívül a Jászkun Volán ifjúsági válogatott játékosa Nagypál Márta került egyesületünkhöz kölcsönbe – sorolta Bogdánffy Csaba, a PET-BAU ASE szakosztályvezetője.

Nagypál Márta volt az egyik új érkező (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az első fordulók után kiderült, hogy az előző év dobogósaival, akik soraiban idegenlégiós Európa-bajnokok és hazai országos bajnokok szerepelnek, a többi csapat nem tud partiban lenni. Körvonalazódott, hogy a képzeletbeli dobogó negyedik fokáért éles lesz a harc a PET-BAU ASE, a Statisztika és a Kecskemét között.
– A szakmai döntés alapján Braun Évát csak a közvetlen vetélytársaink ellen szerepeltettük, a többi találkozón a rutinos Horváth Lilla mellett a két ifjúsági korú játékos kapott játéklehetőséget. Az első két forduló után jól látszott, hogy csak az ötödik helyezésért lehetünk versenyben, mivel a Statisztika elleni két mérkőzés eredménye ránk nézve kedvezőtlenül alakult. Ellenük egy döntetlen mellett egy nagyobb, 6-2-es vereség következtében csak matematikai esélyünk maradt a megelőzésükre – emlékezett vissza a szakosztályvezető.

Az orosházi csapat végül az ötödik helyen zárta a bajnokságot, pozitívumként értékelhető, hogy a számításba vett harmadik riválisukat a Kecskemét együttesét mindhárom mérkőzésen legyőzték.

Az egyéni teljesítményt nézve megállapítható, hogy a bajnokság előtt távozó Fehér Orsolyát és Tóth Edinát csak részben tudták pótolni. Braun Éva kiemelkedett a 75 százalékos mutatóval a játékosok közül, őt a csupán két mérkőzésen szerepet kapó Csáki Rita követi, a további sorrend Horváth Lilla, Nagypál Márta és Göndör Fanni volt.

NB I: a fiatalok sok lehetőséget kaptak

A 2018-2019 évadban a klub alapvető célja az volt, hogy a serdülő és újonc korú versenyezők minél többet álljanak az asztalok elé. Ezért valamennyi NB I-es mérkőzésen két utánpótláskorú sportolót neveztek. Hátrányosan érintette erősorrendjüket, hogy Balogh Ágnes Kíra kölcsönjátékosként anyaegyesülete, a Békési TE férfi csapatát erősítette az NB III-ban.

– A csapat a keleti csoportban negyedik helyen zárta az alapszakaszt. Ugyanakkor mivel a nyugati csoport tagjai közül csak a dobogós helyezésért érdekelt csapatok vállalták a rájátszást. Így az összesített tabellán végezetül a hatodik helyen zárták a lányok a szezont – ismertette Bogdánffy, hozzátéve: sokat számított, hogy Csáki Rita két találkozón Göndör Fanni pedig egy alkalommal segítette játékával a fiatalokat.

Ennek figyelembe vételével a csapattagok így teljesítettek százalékos arányban a játékosok: Csáki Rita 92 %, Göndör Fanni 75 %, Benkő Anett 58 %, Hudák Dorina 52 %, Varga Bernadett 37 %. Rajtuk kívül játéklehetőséget kapott egy-egy alkalommal Szabó Mariann, Farkas Izabella és a mindössze 11 éves Szőke Panna Boróka is.

A jövő évi tervek

Az Extraliga-csapat keretéből távozik Braun Éva, akinek a teljesítményével elégedettek voltunk, de az új szezonban a csapatban főleg fiatal játékosokat szerepeltetnének.
– Elsősorban a Horváth Lilla, Nagypál Márta, Göndör Fanni alapcsapattal számolunk, de szükség esetén játéklehetőséget kaphat Csáki Rita és az NB I-ben szereplő játékoskeret is – tette hozzá a szakosztályvezető.

Horváth Lillára is számítanak jövőre az Extraligában (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az NB I-es osztály teljesen átalakul, a lebonyolítási szisztéma három fős csapatrendszer lesz egy párossal, nem hétvégi fordulós, hanem egy-egy helyszínen több csapat részvételével torna rendszerben. Ezt a szisztémát alkalmazzák Európa több bajnokságában.

Az előző évi játékoskeretből Hudák Dorina, Varga Bernadett és női bajnokságban várhatóan csapatunkban szereplő Balog Ágnes Kíra alkotja a keretet, de készenlétben állnak a fiatalabbak Farkas Izabella, Szőke Panna Boróka valamint az eredményességre figyelemmel Csáki Rita.
– Az évek óta önzetlenül játszó és mindannyiunk által nagyra becsült Szabó Mariann sajnos vidéki munkahelyi elfoglaltsága miatt egyáltalán nem tud edzeni, ezért csak vésztartalékként vehetjük számításba – fogalmazott a szakosztályvezető.

A férfi NB III-ba is neveznek

A bajnokság kiírása alapján női játékosok párhuzamosan szerepelhetnek a férfi bajnokságban, ami nagyon fontos az utánpótlás fejlődése szempontjából. Itt teljesen ismeretlen ellenfelekkel szemben szerezhetnek rutint és tapasztalatot.
– Felajánlottuk Hudák Dorina és Varga Bernadett kölcsönszerepeltetését az Eötvös DPSE felé, de sajnos más irányú elképzelésük következtében nem éltek a lehetőséggel. Mindezek tudatában neveztünk a férfi NB III-as bajnokságba saját jogon, ahol a két játékos szerepelhetne. Reméljük megkapjuk ezt a lehetőséget – nyilatkozta Bogdánffy.

Hudák Dorina (Fotó: Takács Csaba)

Zárásként elmondta, hogy a viszonylag stabil anyagi háttér megteremtéséért köszönettel tartoznak Busa Péter által irányított elnökségüknek, az orosházi önkormányzatnak, a Kaucsuklabda Alapítványnak és a támogatóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.