- hirdetés -

A városi könyvtárban ezen a héten egymást érik a rendezvények. A hét eleje a 70. születésnap körül forgott, a hét második felében pedig már a 90. Ünnepi Könyvhét eseményei zajlanak, melynek péntek esti programja, Jártó Róza könyvbemutatója volt.

A könyvbemutató fő témája, a tíz esztendővel ezelőtt megjelent Bagoly őrs vigyázz! című regény második kiadásának megjelenése volt.

Jártó Rózának, a sokszínű orosházi írónőnek regényei mellett novellás kötete, versei is jelentek meg, de ami az írói karrierjét igazán elindította, az a 2009-ben kiadott, Bagoly őrs vigyázz! – volt. Az önéletrajzi ihletésű regény, mint azt cím is mutatja, a hatvanas évek eleji úttörő mozgalomba viszi vissza az olvasót. Kiadásakor, a szerényen megállapított kétszázas darabszám pillanatok alatt elfogyott. Azóta sok helyről érkezett az igény, hogy ennek is, annak is kellene még példány. Ez indította az írónőt, hogy a tízéves évfordulóra, picit átdolgozva, magán kiadásban ismét megjelenteti.

– Először ötszáz példányra gondoltunk, de ahogy napvilágra került a második kiadás híre, egy terjesztő rögtön kétszáz példányt rendelt, így felemeltük ezerre. Ez áprilisban volt, és rögtön meg is hívtak Budapestre, a Nemzetközi Könyvfesztiválra – meséli a történetet az írónő.

Szerettünk úttörők lenni, mondja Jártó Róza, és akkoriban, az úttörőmozgalomban is történtek olyan dolgok, amelyek a mi életünkben – pozitív, vagy negatív irányban – meghatározóak voltak. Erről írok ebben a könyvemben.

A jó hangulatú találkozón, a Bagoly őrs vigyázz! című regényről és még sok más, az írónővel, munkáival kapcsolatos dologról, alkotótó társával, a zeneszerző, nyomdatechnikus dr. Kovács Gyulával – és persze a közönséggel – beszélgettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.