- hirdetés -

A könyvtár hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett programok a nagy napon, június 12-én csúcsosodnak ki igazán. Már reggel nyolckor gyülekeztek az olvasó-maraton résztvevői és hallgatói.

A reggel nyolc óra húsztól este nyolcig tartó folyamatos olvasást – melynek során minden felolvasó egy számára kedves műből idéz öt percnyit – Dávid Zoltán polgármester kezdte meg. A városvezető, Károlyi Fülöp Béla művét, az Orosházi csudafát hozta el erre az alkalomra. A polgármester után sorra jöttek a különféle stílusok, számtalan író művei, a mesétől a legkomolyabbig. Száznegyven könyvbarát váltotta egymást – köztük ketten szerkesztőségünkből is – az apró felolvasó dobogón.

Az ötletgazda Dávid Zoltán volt a nap első felolvasója (Fotó: Justh VK)

Buzai Csaba könyvtárigazgató kedvtelve figyelte, amint a felolvasó-maraton megszervezésébe fektetett temérdek munka gyümölcse beérett és olajozottan működött egész nap a „gépezet”.

– Egy tavalyi beszélgetés során polgármester úr adta az ötletet, hogy a hetven éves fennállás megünneplésére és az olvasás dicsőítésére egy felolvasó maraton épp megfelelő lenne. Azt már mi határoltuk be, hogy ez hétszáz perc legyen és elkezdtük megszervezni a száznegyven felolvasó összegyűjtését. Felkerestük az iskolákat, hogy van-e kedvük részt venni ebben a kezdeményezésben. Volt. A könyvtárban működő csoportok is azonnal az ötlet mellé álltak, és persze meghirdettük a közösségi oldalakon is. Innen is jött egy sereg könyvbarát és viszonylag hamar megtelt a száznegyven fős létszámkeret – ismertette az igazgató.

Kisebbek és nagyobbak, gyerekek és felnőttek váltották egymást a dobogón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Akik szerepet vállaltak a felolvasó maratonban és elhozták, felolvasták kedvencüket, emléklapot és kis ajándékot kaptak a könyvtár, erre a napra elegáns egyen pólóba bújt dolgozóitól.

Mindenki számára, aki szereti a könyvet, az olvasást nagyszerű élményt nyújtott a maraton, köszöntve a hetven éves könyvtárat és hirdetve, hogy a könyv, az olvasás örök, jöjjön bármilyen technikai forradalom.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.