- hirdetés -

Új eszközök segítik a munkát az Orosházi Kórház Kardiológiai Osztályán. A négy HOLTER EKG-t az Orosházi Kórházért Alapítvány támogatásával vásárolta az intézmény.

Ahogy korábban megírtuk az Orosházi Kórházban múlt héten átadtak egy multifunkcionális transzport betegágyat, melyet az Orosházi Kórházért Alapítvány és a jótékonysági bálon résztvevők támogatásával vásároltak a Sürgősségi Betegellátó Osztálynak. Június 11-én szintén az alapítvány támogatásával, és dr. Dani Győző segítségével a kórház vezetése négy HOLTER EKG készüléket szerzett be a Kardiológiai Osztály részére.

Régi igény teljesült a négy eszközzel (Fotó: Rosta Tibor)

– Nagyon fontos, hogy akár vállalatok vagy vállalkozások támogatása által is tudjunk eszközöket vásárolni. Mióta az Orosházi Kórházért Alapítvány létrejött ez töretlenül meg tud valósulni, így több eszközt is tudtunk már beszerezni ennek köszönhetően – mondta dr. Duray Gergőtől, az Orosházi Kórház főigazgatójától.

Dr. Dani Győző, az Orosházi Kórház Non-Invazív Mátrix Kardiológia szakágvezetője elmondta: az eszköz a páciens bőrére felhelyezve 24 órán, de akár egy héten keresztül is tudja rögzíteni az elektródákat, vagyis az EKG-t. Ezáltal időben fel tudjuk ismerni a szívritmuszavarokat.

– Némely ritmuszavar egyre gyakrabban fordul elő, azonban nehéz felismerni, hiszen amikor egy EKG-t készítünk, akkor az eszköz csak pár másodpercet rögzít, így nem biztos, hogy amikor a páciensnek panasza van, akkor sikerül azt. A készülék arra alkalmas, hogy elnyújtja azt az időt míg EKG rögzítéshez jutunk, így fel tudunk ismerni olyan ritmuszavart, amelynek terápiás következménye van – ismertette, hozzátéve: már elkezdték használni a készüléket és azóta diagnosztizáltak is, ilyen betegséget.

Az új eszköz sokkal kisebb mint az előzőek (Fotó: Rosta Tibor)

Ez az eszközbeszerzés már régi igény volt a kórházban.
– Az előző eszköz, amely rendelkezésre állt, nagyjából 35 évvel ezelőtti készülék volt. Azóta a számítástechnika nagyon sokat fejlődött. A korábbi HOLTER ehhez képest körülbelül 10 szeres mérettel rendelkezett, így sokkal nehezebben tudta viselni a beteg, emellett nagy energiaigényű is volt – tájékoztatott a szakágvezető.

Mint mondta, azért is vált szükségessé a csere, mivel egy elhasználódó készülékről van szó, hiszen a kábelek és elektródák kopnak az idő folyamán, illetve az új HOLTER EKG rögzítése és viselése is sokkal egyszerűbb mint az előzőé volt.

Megtudtuk: a kardiológián tervezik még egy új terheléses EKG beszerzését is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.