- hirdetés -

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. június 26-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést.

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.

Az adategyeztetési kötelezettség érinti a jogi személynek számító vállalatokat, intézményeket is. Amennyiben az ügyfél számlanyitása alkalmából – az akkori jogszabály nyújtotta lehetőséggel élve – nem járult hozzá a másoláshoz, keresse fel legközelebbi bankfiókot, ahol elvégzik az okmányok másolását. Aki nem tud, vagy nem szeretne e miatt személyesen bemenni, beküldheti postán is az okmányai másolatát. Fontos, hogy a pénzintézetek honlapján megtalálható nyilatkozatot – arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e – szintén mellékeljék.

Érdemes mielőbb tájékozódni, esetleg információt kérni a bankok ügyfélszolgálatától és érdemes mielőbb eleget tenni a hitelintézetek adatpótlásra történő felhívásának, ellenkező esetben június 27-től a hiányzó adatok pótlásáig a számlák használatát a pénzintézetek korlátozzák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.