- hirdetés -

Katonák, tűzoltók, rendőrök és mentők is jelen lesznek a Táncsics utcában június nyolcadikán. A VII. Városi Kéklámpás Nap minden eddiginél színesebb programokat és izgalmasabb látnivalókat kínál az érdeklődőknek.

Ahogy korábban megírtuk a hagyományokkal nem, csak a helyszínnel szakítanak a rendezők az idei Kéklámpás Napon. Az eseményen ahogy megszokhattuk akcióval teli, látványos bemutatókat, felvonulást láthatunk, valamint vetélkedőkön is részt vehetünk a megelőzés jegyében. A rendezvény ideje alatt lezárásokra is számíthatunk.

– Hét évvel ezelőtt azért hozta létre ezt a rendezvényt az Őrizd a Lángot Alapítvány, hogy egységben tudjuk bemutatni a városi kéklámpások szervezetének munkáját. Aztán arra gondoltunk, hogy ha már megmutatjuk a munkájukat, akkor kössük egy olyan eseményhez, amely nem megszokott – kezdte az ismertetőt Vincze Tibor, az Őrizd a Lángot Alapítvány kuratóriumi elnöke, az esemény főszervezője.

Színes és látványos programokkal készülnek (Fotó: Rajki Judit)

Kiemelte: a rendőrökkel, a tűzoltókkal és a mentőkkel legtöbbször a híradásokban találkozunk, azonban nagyon kevés szó esik ezen szervek prevenciós tevékenységéről.
– Az első Kéklámpás Nap augusztus végén valósult meg a Zebrazsaru Program keretében azért, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára. Később a rendezvény időpontját átszerveztük június elejére, amely jó döntésnek bizonyult – fogalmazott.

Hozzátette: Ezek a rendezvények fontosak, mert bár minden iskolában vannak rendvédelmi oktatások, mégis más az, mikor a gyermekek testközelből ismerkedhetnek meg a Kéklámpás szervekkel.
– Több ideje van a gyermeknek arra, hogy kérdezzen, lásson, tapasztaljon, illetve, hogy tájékozódjon a szervezetek munkájával kapcsolatban – sorolta a főszervező.

Ez a nap az évek alatt igen nagyra nőtte ki magát, hiszen mára a megye legnagyobb kéklámpás rendezvényeként tartják számon. Még kezdetben a tűzoltókkal, a mentőkkel, a rendőrökkel és a Vöröskereszttel közösen együttműködve hozták létre, ma már egyre több szerv csatlakozik hozzájuk. A megelőzés fontosságának hangsúlyozása mellett nem titkolt szándékuk a toborzó tevékenység.
– Június nyolcadikán minden kéklámpás szerv toborzó sátorral érkezik majd ki a rendezvényre. Aki ezt a pályát választja meglehetősen komoly egzisztenciát, biztos megélhetést és komoly hivatást kaphat a kezébe. Emellett, aki egyszer ráérzett a szakma ízére, hosszú éveken át taposhatja majd az életmentés csodálatos útját – mondta Vincze Tibor.

Megtudtuk: Orosházán 2017-ben alakult meg a készenléti rendőrség egyik új osztálya, amely határrendészeti szakfeladatokat lát el. A Városi Kéklámpás Napon idén már harmadik éve bemutatóznak. Ennek keretein belül idén nemcsak légi bemutatót fog tartani a helikopter, hanem le is száll a Táncsics utcán. A rendezvény ideje alatt helikopter pilótákat is fognak toborozni.

Hetedik éve hagyomány az is, hogy ezen a napon átadják az év tűzoltójának, rendőrének, mentőjének, valamint készenléti rendőrének járó elismerést.
– Ez az átadó az Őrizd a Lángot Alapítvány kezdeményezése volt és mint minden évben, most is a polgármesterrel egyeztetve és az önkormányzat támogatásával valósul meg – magyarázta Vincze Tibor.

Egyre több testület folyamatosan bővülő eszköztárral látogat ki erre a rendezvényre.
– Így elmondhatjuk, hogy mostanra kinőttük Orosháza főterét. Rengeteg technikai eszközzel, sok résztvevővel, megannyi akcióval, komoly nyári rendezvényre várjuk a családokat szombaton – zárta a szervező.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.