- hirdetés -

Tanácskozásra gyűltek össze a köznevelési intézmények vezetői és az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, június negyedikén. Az eseményen értékelték az évet, valamint tapasztalatokat cseréltek.

A család és gyermekjóléti intézmények számára kötelező feladat az óvoda és iskolai szociális segítő munka biztosítása 2018 szeptember elsejétől. Ez az új tevékenység volt a Városháza Nagytermében tartott ülés témája.
– Ez az jelenti a gyakorlatban, hogy ezer főnként, egy fő szociális segítőt alkalmaznak. Járás szinten összesen hét dolgozóról beszélünk – fogalmazott Halustyik Éva, az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatának intézményvezetője.

(Fotó: Bakos Viktória)

Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás a gyermek veszélyeztetettségének megelőzéséért a szociális segítő munka eszközeivel nyújt támogatást a köznevelési intézménybe járó gyermeknek, annak családjának és az intézmény pedagógusainak. Az óvodai és iskolai szociális segítő egyéni, csoportos és közösségi szociális munkát végez, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát.

– A megbeszélésre az óvodák és a köznevelési intézmények vezetőit hívtuk meg, hiszen szerettük volna megismertetni járás szinten az elmúlt év tapasztalatit, ezért a kollégák készültek az eseményre egy rövid előadással. Ezek után beszélgetés közben tekintjük át, hogy a köznevelési intézmények, hogyan értékelik az évet mi az, ami sikeres volt, illetve az, amin esetleg változtatni kellene – tájékoztatott Halustyik Éva.

Kiemelte: mivel egy új tevékenységről van szó, még nincs előttük kitaposott út és szakmai protokoll sem áll rendelkezésükre. Egy minimum szakmai ajánlás alapján végezték tevékenységüket.
– A folyamatos visszacsatolások eredményesebbé tehetik a munkát, valamint szeretnénk jelezni a szakminisztérium felé is azokat a tapasztalatokat, amelyeket megosztanak velünk a vezetők – sorolta az intézményvezető.

Az eseményt Dávid Zoltán polgármester nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott a köznevelésben dolgozóknak, valamint hangsúlyozta: a segítő szakmában tevékenykedőknek mindig nyitott szemmel kell járniuk, figyelve a családokat és felismerve a problémákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.