- hirdetés -

A Polgármesteri Hivatal nagytermében tartotta soron következő ülését a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A május 29-i előadáson a célzott prevenciós programokat is bemutatták a jelenlévőknek.

Újabb előadásra gyűltek össze május 29-én a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) eseményére, amelyen Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Dávid Zoltán, polgármester, a KEF elnöke köszöntötte az eseményen megjelenteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A negyedéves programon szó volt a KEF és tagszervezetei által megvalósított programok tapasztalatairól, a következő negyedéves programokról, valamint beszámoltak az Orosházi Járás területén feladatot ellátó óvodai és iskolai szociális segítők is a tapasztalatikról.
– Fontosak ezek a fórumok, hiszen így észre vehetjük a párhuzamokat, illetve új együttműködések alakulhatnak ki – fogalmazott Kálmán László, az Orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum koordinátora.

A „Célzott prevenciós programok a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében Békés megyében” című projektről, Mező Andrea a MI-ÉRTÜNK Egyesület elnöke tartott előadást.
– A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület 2000-ben alakult, Orosházán és Békéscsabán nyújtunk alacsony küszöbű ártalomcsökkentő szolgáltatásokat, illetve feladataink nagy része a megelőzés – ismertette az elnök.

Mező Andrea, a MI-ÉRTÜNK Egyesület elnöke a célzott prevenciós programokat ismertette (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elmondta: 2019 januárjában derült ki, hogy egy Európai Uniós pályázaton nyertünk közel 90 millió forintot, célzott javallat prevenciós programok megvalósítására. Ezek május elsejétől elindultak, így két éven át Orosházán, Békéscsabán, illetve Békés megye területén a fiataloknak, a családoknak és különböző szerhasználatban érintetteknek valósulnak majd meg komplex megelőző programok.
– Minimum 800 főt kívánunk elérni, véleményem szerint ezt maximálisan teljesíteni is fogjuk – fogalmazott Mező Andrea.

Szobota Réka, pszichológus a családokról tartott előadást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fórum után Szobota Réka pszichológus beszélt a családokról, a modern családtípusokról, az ezekben rejlő esetleges konfliktushelyzetekről, valamint ezek megoldásairól.
– A tapasztalat az, hogy az új családtípusokból, (mozaikcsaládok, egyedülálló szülők) különböző olyan problémák eredhetnek, amelyek később akár szerhasználathoz vagy deviálódáshoz is vezethetnek. Természetesen ezek szélsőséges esetek, de nap mint nap találkozunk velük – ecsetelte a pszichológus.

Kiemelte: fontosnak tartotta, hogy beszéljenek erről, mert minden Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jelentős munkáját képezi a megelőzés és a család védelme, amellyel szorosan összefüggésbe hozható az általa vázolt téma is. – A családok megsegítésén keresztül, segítjük a fiataljainkat is – zárta Szobota Réka.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.