- hirdetés -

Az utóbbi évtized egyik meghatározó – ha nem a legmeghatározóbb – sorozata, a Trónok Harca májusban ért a végéhez. Az utolsó évad sok kritikát kapott, mégis részről részre nézettségi rekordokat döntött. Ebben a sikerprodukcióban vehetett részt statisztaként az orosházi Kiss Attila. (Spoiler alert: sajnos nem ő ült a trónra).

A Trónok Harca utolsó évadának néhány jelenetét az észak-írországi Belfastban forgatták, ahol jelenleg a 35 éves Kiss Attila él és taxisofőrként dolgozik. Már 2015 óta várt a lehetőségre, hogy bekerülhessen a sorozatba, mint statiszta.

– Egy régi kollégámmal beszélgettünk és felmerült a Trónok Harca. Mellékesen megjegyezte, hogy statisztaként részt vett a Vörös Nász jelenetben, mint az egyik Stark-testőr. Ekkor felcsillant a szemem és azonnal tudni akartam, hogy lehet bejutni a forgatásra. Kiderült, hogy egy toborzó cégen keresztül – meséli a kezdeteket, hozzátéve, hogy eleinte nem igazán kapott megkereséseket. Egészen addig, amíg nem vett részt a cég fotózásán.

Ezután már érkeztek a megkeresések, a Trónok Harca stábja háromszor is felhívta, hogy lenne lehetősége szerepelni a sorozatban, de mindegyik alkalommal Magyarországon volt. Végül tavaly év elején minden stimmelt és az Arany Kompánia zsoldos sereg egyik tagját alakította.

– Az első forgatás tavaly januárban volt, ahol egy húsz másodperces jelenetet vettünk fel, amint éppen behajózunk Királyvárba. A jelenetben nem volt sok dolgunk csak álltunk. Persze legalább húszszor felvették és végig mozdulatlannak kellett lennünk, amíg a kamera forgott. Nem volt egyszerű, mert a jelmez a 12 órás munkanap végére nagyon kényelmetlen volt – részletezi Attila.

Elmesélte azt is, hogy a forgatás előtt egy felkészítő táborban vettek részt. A produkció készítői nem bízták a véletlenre, ugyanis az angol királyi sereg tisztje képezte ki őket. Megtanultak egységesen menetelni, vigyázzban állni és együtt mozogni.

Arról is beszélt, hogy komoly biztonsági szabályok voltak. Nagyon ügyeltek rá, hogy semmi ne szivárogjon ki a történetről idő előtt. Attila elmondta, hogy telefonjaikat egyáltalán nem használhatták a díszletek között, a kamerákat pedig számozott matricával ragasztották le, ezeknek a sértetlenségét naponta többször, illetve távozáskor is ellenőrizték.

– A májusi forgatás gyakorlatilag Belfast belvárosában egy kültéren felépített hatalmas díszletben volt, ami a mai napig áll. E köré három emelet magasan konténerekből építettek falat, illetve a már meglévő kerítések mögé pótkocsikkal álltak be, hogy esély se legyen belátni. De a forgatás közben is ügyeltek, hogy minél kevesebbet lássunk a történetből. Egyszer oldalról néztük az egyik jelenet forgatását. Ránk szóltak, hogy nem kéne, de nehezen indultunk el. Ekkor mondták, hogy ebben az esetben akár haza is mehetünk – emlékezett vissza.

Arról is beszélt, hogy a szereplőkkel nem igazán volt lehetőségük találkozni, leginkább a szettben látták őket. Így forgatott együtt januárban az Euron Greyjoy-t alakító Pilou Asbaekkel, valamint Nikolaj Coster-Waldauval, aki Jaime Lannistert játszotta el.

Attila elmondta, hogy a forgatás idején terjedtek pletykák lehetséges eseményekről, illetve számára is hamarabb kiderült néhány részlet a sorozattal kapcsolatban.

– Pletykálták, hogy a Hegy lefejezi Missandeit, ami végül igaznak bizonyult, de olyan is terjedt a forgatáson, hogy Jon Snow meghalt. Ezt abból következtették ki, hogy a statisztákat arra kérték, úgy támadjanak, mintha most veszítették volna el a királyukat. Ez utólag kiderült, hogy nem igaz. Mi tudtuk, hogy az Arany Kompániával majd egy sárkány fog végezni – avat be néhány részletbe. Majd a jelenet forgatásával kapcsolatban megosztotta, hogy legalább húszszor kellett földre zuhannia a jelmezben,majd körülbelül tíz méterrel arrébb ugyanígy meg kellett ismételnie. Mint mondta ez a CGI technológia miatt volt, ugyanis ezeket a felvételeket használták fel, hogy sokkal nagyobbnak látszódjon a sereg és grandiózusabbnak hasson egy csatajelenet.

Egyszer a Birodalom katonája is lenne

Elmondta, nagyon élvezte a forgatást, annak ellenére,– ahogy ő fogalmazott– „díszlet” volt szívesen mesél majd a gyerekeinek, unokáinak, hogy szerepelt minden idők egyik legmeghatározóbb sorozatában, a Trónok Harcában.

Mint kiderült nem ez volt az első szerepe statisztaként, hiszen részt vett már a Line of Duty, a The Lodge, illetve a hamarosan kezdődő Krypton című produkció második évadában is. Bízik benne, hogy Belfastban forgatják a Star Wars legújabb trilógiáját, ugyanis szívesen magára öltené a legendásan pocsékul célzó rohamosztagosok egyenruháját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.