- hirdetés -

Ugyancsak a 275. évforduló tiszteletére rendezett ünnepségen tüntették ki a Thék Endre díjjal Feldmann József, öntőminta készítő iparost.

Egy ritka és lassan eltűnőben lévő szakma kiválósága, aki évtizedek óta hivatásának él, 1987-től önálló iparosként, nagyvállalatok beszállítójaként. Fő tevékenysége a gépalkatrészek öntőmintájának precíz elkészítése, de számtalan iparművészeti alkotás elkészültéhez is hozzájárult kreativitásával. Mint mondja, sok minden érdekelte eddigi élete során, de a meghatározó mindig is a szakma volt. Épp hatvan éve űzi hivatását. Ő mintázta a városháza épületén látható országcímert.

Kiemelkedő munkái közt van a Szabadság híd felújítása során alkalmazott díszítőelemek mintáinak elkészítése, valamint a keszthelyi Festetics kastélypark és lovarda kandeláber elemeinek megmintázása.

Feldmann József harminc éve elnökségi tagja az Orosháza és Vidéke Ipartestületnek, 2015-ig az orosházi Német Kisebbségi Önkormányzat választott képviselőjeként is dolgozott. Fia is az ő mesterségét folytatja, együtt viszik családi vállalkozást.

– Orosháza nekem mindent jelent. Figyelem a fejlődését, ennél fogva sokat is tudok róla. Tudom, hogy hol, milyen épület állt, sőt, hogy azokon milyen díszítő elemek voltak. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, hogy megkaphattam ezt a kitüntetést, nagyon örülök neki – mondja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.