- hirdetés -

Kezdetben a vízilabda volt az első helyen az életében, amit fokozatosan a színészet váltott fel. Kárász Zénó nevét a Família Kft.-vel ismerte meg az ország, de a sorozat befejezése óta sem unatkozik az idén 50-ik születésnapját ünneplő színművész.

– Szentesen születtem, ahol 1978-ban indult Bácskai Miska bácsi vezérletével egy drámatagozatos osztály. Amikor 1983 szeptemberében én is megkezdtem tanulmányaimat a Horváth Mihály Gimnáziumban, még eszembe sem jutott, hogy én is színészettel szeretnék foglalkozni. Az ország összes tájáról érkeztek extravagáns, különc fiatalemberek, akik másképp gondolták az életet és megmondom őszintén, nekem ez már akkor is nagyon tetszett – mesélt gimnáziumi éveiről Kárász Zénó.

Ekkor viszont még a vízilabda szerepelt az első helyen az életében, melynek Szentesen szintén nagy hagyománya van a mai napig. 9-10 éves korábban kezdett el foglalkozni a sportággal és egészen a korosztályos válogatottakig jutott, 1987-ben például az ifjúsági Európa-bajnokságon játszott. Sokáig a színészettel párhuzamosan is folytatta a vízilabdát, Budapesten a nagy múltú Vasas igazolta le, akiket 1993-ig erősített, később pedig a szentesi Bertók FC-ben vezetett le. De ne szaladjunk ennyire előre az időben, hiszen minden színész életében nagy szerepet játszanak élete első darabjai!

A Família Kft.-ben ismerte meg az ország. Sorozatbeli szüleit Esztergályos Cecília és Ádám Tamás játszották (Fotó: origo)

– Szentesen az egyik drámatagozatos évfolyamtársam, Nagy Krisztina rendezett egy darabot és megkérdezte, lenne-e kedvem játszani benne. Úgy döntöttem, kipróbálom, így az edzések után próbákra jártam, ami végül meg is hozta az eredményét, hiszen sikeresen bemutattuk. Az első darabot gyors folytatás követte, jött a Keserü Imre tanár úr rendezte Dioptria, de az egy évvel fölöttem járó Matos Ibolya is felkért, hogy legyek benne a darabjában. Tehát mondhatni, a többi már jött magától – mesélte a színművész.

Tanárnője, Dózsa Erzsébet hatására elhatározta, hogy komolyabban is megpróbálkozik a színészettel, végül Budapesten, a Gór-Nagy Mária Színitanodában találta meg a számításait. Ekkor kapta meg a felkérést a 90-es évek ikonikus TV-sorozatához, a Família Kft.-hez is, ahol az egyik főszereplőt, Szép Ádámot alakította nyolc éven keresztül. A mai napig nagyon jó szívvel emlékszik vissza a forgatásokra és a színészek alkotta vidám, családias közegre.

Sorozatokban is szerepelt az elmúlt években, itt a Jóban Rosszban egyik jelenetében látható (Fotó: origo)

– Érdemes tudni, hogy színházi berendezésű produkció volt, sokat próbáltuk az adott jeleneteket a forgatás előtt, egyébként öt kamerával dolgoztunk. Nagyon jó kis csapat állt össze. Akikkel tudom, a mai napig tartom a kapcsolatot, ha nem is napi szinten, de gyakran beszélünk egymással. Tavaly villámcsapásként ért sorozatbeli édesapám és egyben nagyon jó barátom Ádám Tamás halála. Ő egyfajta mentorfigura is volt az életemben, hiszen a sorozat mellett a színházban is rengeteget dolgoztunk együtt. Nagyon sokat tanultam tőle – idézte fel a vidám és szomorú pillanatokat egyaránt.

A sorozat befejezése óta színházi szerepeit részesíti előnyben, de előszeretettel játszik TV-sorozatokban is vendégszereplőként. Felbukkant többek közt a Jóban Rosszban és a Tűzvonalban című sorozatokban is.
–Számomra a televízió egy plusz dolog, más felkészültséget igényel. Nyilván a színész saját döntése, hogy szeretne-e szerepelni. De állok elébe, szívesen megyek, ha hívnak – tette hozzá.

Jelenleg a színház élvez elsőbbséget az életében (Fotó: femina)

Eljátszott karaktereivel kapcsolatban is hasonló véleményen van, elmondása szerint még nem volt olyan, hogy visszaadott volna egy szerepet, legyen az pozitív vagy negatív figura.
– Szeretem eljátszani a drámai és komikus szerepeket egyaránt, egyedül a zenés darabokkal kapcsolatban vannak néha fenntartásaim, hiszen a zenét inkább hallgatni szeretem. Problémát persze ez sem okoz, hiszen ha nagyon megköveteli az adott darab, akkor nekifekszek és begyakorlom – mesélte.

Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, Bulgakov: Molière, avagy az álszentek összeesküvése című darabjára készül teljes erőbedobással. A Szentivánéji álomban nyújtott alakítása is sikeres volt, míg nyáron a Bugaci határon című keserédes szatírában, decemberben pedig az ünnep című darabban láthatják majd a színházkedvelők.

Hamarosan 50-ik születésnapját ünnepli (Fotó: Fem3)

Kevéske szabadidejében szívesen látogat vissza szülővárosába Szentesre, de Orosháza sem ismeretlen számára.
– Két nagyon kedves régi barátom él Orosházán, ráadásul a kedvesem is a városból származik. Így, ha nem is túl gyakori vendégként, de megfordulok itt is – tette hozzá.

50-ik születésnapjához közeledve Kárász Zénó szép és sikeres életpályát tudhat a magáénak. Mint mondta, nem akart mindenáron színész lenni, de hálás a sorsnak, hogy így alakult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.