- hirdetés -

Az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ 2018-ban sikeresen pályázott a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása ” című pályázat címre. Immár harmadik alkalommal valósíthattak meg ez által olyan rendezvényeket, programokat, amelyek a dolgozók és hozzátartozóik rekreációját hivatottak elősegíteni.

A kardoskúti kerékpáros kirándulás a pályázat egyik elemeként valósulhatott meg. Az intézmény munkatársai és családtagjaik 2019. május 17.-én egy igazán emlékezetes kerékpáros kiránduláson vettek részt Kardoskút, illetve a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Pusztaközpont érintésével.

Nyolcvan fő indult el reggel az Ezüst Fenyő Idősek Otthona elől, vállalva a 30 km-es útszakasz megtételét. A szervezők ásványvízzel, egészséges müzli szeletekkel és egyéb finomságokkal kedveskedtek a lelkes csapatnak.

Kardoskútra érve megtekintették a 2015-ben átadott Oncsa-házat, amely a II. világháború utáni állami lakástervezés megmaradt mementója. A magánkézben lévő házban állandó helytörténeti kiállítás van, szemléltetve a vásárhelyi pusztán élő emberek múlt századi életmódját, használati tárgyait. A résztvevőket elhivatott, a puszta élővilágának fennmaradásáért sokat tevékenykedő idegenvezető szakember várta, aki az esetlegesen felmerülő kérdésekre is válaszolt.

Ezt követte a még jó néhány kilométerre található Pusztaközpont látogatása, ahol az őshonos cigája és racka juhokban, illetve a szürke marha állományban lehetett gyönyörködni, a tiszta és nyugodt környezetben. A gyerekek nagy örömére fel lehetett menni a madárkilátóba is, ahonnan az egész puszta belátható volt.

A program utolsó állomása a szintén a Pusztaközpontban található Madárvonulási Múzeum állandó kiállításának a megtekintése, ahol a fő téma a tájegységre jellemző költöző madarak madárvonulási időszakának az áttekintése, illusztrálása. Nagyon sok információ hangzott el a fokozottan védett darvak életéről, költési szokásairól.

A hasznos és szórakoztató ismeretek után egy kitűnő, bográcsban elkészített ebéddel zárult a program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.