- hirdetés -

Miért sötétek már korán Orosháza utcái, és miért nem kapcsol be a közvilágítás szürkületben vagy borús időben? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Sok olvasói jelzés érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint nehezményezik a lakók, hogy még sötétben lekapcsolják a közvilágítást, hiszen ezzel megnehezítik a közlekedést. A témában a városháza energetikusát, Madarász Lászlót kérdeztük.

A közvilágítás ki- és bekapcsolása a közvilágítási naptár szerint történik, amely nem veszi figyelembe az időjárást. A naptár egy táblázat, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szabályoz (megtalálható az interneten is). A táblázat tíz napos ciklusokban határozza meg a közvilágítás be- és kikapcsolásának időpontját az adott területi körzetben. A ciklusok elején és végén a világítás kapcsolása eltolódik, ezért fordul elő, hogy még sötét van, de már lekapcsoltak a lámpák, vagy már világos van, de még működnek.

(Fotó: Pirer Kata)

– Orosházán 123 közvilágítási trafókörzet van, ezek között lehet 2-3 perc eltérés. Előfordul, hogy az utca egyik részén már világítanak a lámpák, a másikon viszont még nem. Ez azért lehet, mert másik trafókörzethez tartozik – tudtuk meg Madarász Lászlótól.

Ahhoz, hogy az időjárás változásokat is figyelembe vegye a rendszer, átalakításra lenne szükség. Az úgynevezett alkonykapcsolós rendszer viszont jóval többe kerülne, hiszen a lámpák üzemideje megnőne, drágább lenne a karbantartás, valamint a hiba lehetőség is jelentősen emelkedne. A közvilágítási naptár szerinti vezérlés üzemeltetési költsége tehát alacsonyabb, azonban a hátránya, hogy nem követi pontosan a napszakok váltakozását.

(Fotó: Pirer Kata)

A közvilágítás kapcsolását a békéscsabai központból számítógépek vezérlik, tehát egy teljesen automatizált a rendszerről van szó. Ezt követően a kapcsolási jel a villamos hálózaton keresztül érkezik az adott település közvilágítási trafókörzeteihez és kapcsolja ki- vagy be a közvilágítást.
– Előfordulhatnak kisebb fennakadások, de ezeket mindig gyorsan orvosoljuk – tudtuk meg a szakembertől – mondta a szakember.

Az önkormányzat szeretné megoldani a város közvilágítási problémáját.

– A jelenlegi szolgáltatási szerződés december 31-én lejár, ennek a közbeszerzési eljárását a közeljövőben folytatja le az önkormányzat. Ennek keretében szeretnénk olyan feltételeket állítani a pályázók felé, amelyek jobb minőségű szolgáltatást eredményeznek. Emellett, vizsgáljuk az alkonykapcsolós rendszer működését is, mert bár költségesebb megoldás lenne, nem vetjük el ennek lehetőségét sem – ismertette Bojtor István alpolgármester.

Várható az is, hogy az évi két óraátállítás megszűnik, így 2019 októberére ez is egy rendszert hozhat a mindennapokba, hogy ne kelljen alkalmazkodnia ehhez sem az embereknek, sem a szolgáltatóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.