- hirdetés -

Egy Egyiptomban tevékenykedő fiatal antropológus tartott előadást a rákóczitelepi idősek klubjában. A május 13-i eseményre sokan voltak kíváncsiak.

Líbor Csilla az egyik egyiptomi misszióban résztvevő régész, antropológus tartott ismeretterjesztő előadást Rákóczitelepen.
– Szeretnénk, ha megismernék minél többen, hogy mit csinálunk, hiszen nagyon kevesen tudnak arról, hogy magyar régészeti misszió is munkálkodik Egyiptomban, már több mint harminc éve – fogalmazott.

Líbor Csilla különleges élményeiről mesélt (Fotó: Rosta Tibor)

Csilla két éve került a missziós csapatba, azóta évente egy hónapot tölt kint a többiekkel. Elmondta, Egyiptomra sokan kíváncsiak, egy misztikum, emellett csodálatos ország. Tanára, László Orsolya révén jutott ki Egyiptomba.
– Megkért, segítsek neki munkájában, mivel régészként is tevékenykedem, a dokumentációba is bevontak. Új részeket kapok, amelyeket én tárhatok fel, és tudok segíteni Orsinak is az antropológiai munkálatokban, mindeközben a régészeti munkát is végezhetek az ásatáson – sorolta a fiatal antropológus.

Kiemelte: ezért szeretné felhívni az emberek figyelmét a munkájukra és igyekszik egyre több helyen előadásokat tartani róla, hogy lássák, érdemes erre odafigyelni, majd hozzátette: munkájukból eredményéből, akár kiállításokat is lehetne szervezni.

Megtelt a terem érdeklődőkkel (Fotó: Rosta Tibor)

Csilla és munkatársai Thébában tevékenykednek, amely Luxor mellett található. A királyok völgyének másik hegyhátán, ahová már az óbirodalomban is temetkeztek.
– Egy sírként indult, de ahogy elindult a feltárás egyre nagyobb területet fedett le, majd kiderült, hogy egy hatalmas sírkörzetről van szó – ismertette.

A fiatal kitért rá, gyönyörűek a falfestmények, de számára a múmiák a legérdekesebbek.

Az előadásra megtelt a közösségi ház, sokan voltak kíváncsiak az egyiptomi történetekre. A programon fotókat láthattak, valamint érdekes információkat is megtudhattak az érdeklődők erről a misztikus világról. Az eseményen Csilla a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.