- hirdetés -

A hétfői magyar nyelv és irodalom, valamint a keddi matematikaérettségi után szerdán a történelem következett a végzős középiskolások számára. Ezúttal tetszőlegesen oszthatták be idejüket a két feladatsorhoz a diákok.

A középszintű történelemérettségin egy központi feladatsort kell megoldaniuk a diákoknak. Az írásbeli vizsga ugyan két nagy részből áll, ezt azonban tetszésük szerint oszthatták be maguknak az érettségizők a rendelkezésükre álló mintegy 180 percben.

Az első részben egyszerű, rövid válaszokat igénylő feladatokat kaptak, melyek szövegek, képek és diagramok feldolgozását és értelmezését várják. Összesen 12 ilyen feladatot, azonban egy-egy feladat több részből is állhat. A vizsgázók többek közt az ókori Athénnal, törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel is találkoztak az első rész során.

Az első részben rövid válaszokat igénylő feladatokat kaptak az érettségizők (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók különböző források (szöveg, kép, adat vagy térkép) segítségével. Ez a feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz. Először egy rövidet, melyet 100-130 szóban (12-16 sorban), majd egy hosszabbat, mely során egy 210-260 szavas (26-32 soros) esszét várnak a vizsgázóktól.
– A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot tartalmaz. Mindkét feladatban az egyik esszé témája 1849 előtti, a másiké pedig a forradalom és szabadságharc évszáma utáni korszakokkal kapcsolatos. A négy feladatból kettőt kell kiválasztaniuk a tanulóknak, egyet az egyetemes történelemre, egyet pedig a magyar történelemre vonatkozó témák közül – derült ki az Oktatási Hivatal tájékoztatójából.

Fontos tudni, hogy ha a vizsgázó a rövid esszéjének témáját az 1849 előtti korszakok közül választja, a hosszú esszék közül már csak azt választhatja, ami az 1849 utáni időszakra vonatkozik. Ez a szabály természetesen fordítva is érvényes.

Egy egyetemes és egy magyar történelemről szóló esszétémát választhattak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Idén többek közt a középkori uradalmak, a szovjet propaganda, Szent István uralkodása és a jövőre 100-ik évfordulójához érő trianoni békeszerződés is a lehetőségek között szerepelt.

Az emelt szintű történelemérettségit író diákoknak 240 percig tart az írásbeli vizsga, mely a középszintűhöz hasonlóan két feladatsorból áll. Az első feladatlapot 100 perc alatt kell megoldaniuk, melyeket ezt követően a felügyelő tanárok összegyűjtik és kiosztják a második feladatlapokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.