- hirdetés -

Mint jó néhány éve mindig, idén is Gyopárosfürdőn indult a versenyszezon a hajómodellezők számára. A 35. Alföld Kupára öt országból érkeztek versenyzők.

A magyarok legjobbjai mellett Ausztriából, Bulgáriából, Lengyelországból és Romániából érkezett a negyven versenyző, akik hatvannégy hajóval vágtak neki a küzdelmeknek. Négy kategóriában FSR-V 3.5, 7.5, 15, 27 rendezték a finálékat.

A három napos verseny jól bevált forgatókönyvén nem változtattak a szervező, Orosházi Modellező Klub tagjai. A pénteki tréningek és a szombati előfutamok jó időben és a Gyopároson megszokott nagyszerű körülmények között zajlottak. A vasárnapi kezdésen a 27 köbcentisek utolsó előfutamán már eső fogadta a résztvevőket. A hajómodellezők azonban edzettek és egy kis esőre, szélre oda sem néznek, így időben, pontosan tízkor elstartolt az első döntő, melyben a legkisebbek, a három és fél köbcentisek csobbantak a vízre. Ekkor épp nem esett, csak lógott az eső lába, de az érzékeny távirányító szerkezetekre felkerültek az esővédő plexik.

A szervezőket képviselő Nóbik Gyula klubelnök elmondta, hogy nyolc orosházi versenyző is van a magyar kontingensben.
– Rajtam kívül jól ment eddig az orosháziaknak. Nálam egy olyan műszaki hiba jött elő, amit itt a helyszínen nem lehetett hipp-hopp megoldani, de minden kategóriában ott vannak a hazai versenyzők – tájékoztatott a klubelnök.

Start. Hajó félúton a víz felé, a versenyző pedig elfoglalja a helyét a dobogón. (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A versenyzők között nagy örömmel fedeztük fel az orosházi származású, háromszoros világbajnok Berta Andrást, aki elmondta, hogy örvendetesen magas az idei Alföld Kupa színvonala. Bár az első versenyen még mindenki kísérletezik egy kicsit, finomítja a beállításokat, próbálgatja, hogy a tavalyiak mennyire válnak be, úgy tűnik jó formában van a mezőny.

Végül álljon itt néhány adat a technika értői és kedvelői számára: Ezek a kis 3,5 köbcentis “acéldarazsak” 2,5-3,5 lóerősek, motorjuk mintegy 40 000-et forog (gondoljunk csak az autónkra, amikor 130-cal robogunk a pályán, a fordulatszámmérőnk 3500-4000 között mocorog). A motorhoz képest viszonylag méretes hajótestet kb. 70 km/h sebességgel hajtja.


A nagyobb kategóriák döntői hozták a legtöbb izgalmat, hisz a 15 és a 27 köbcentisek közt is nagyon szoros volt a verseny. A döntők egészen délután kettőig kínáltak látványosságot a kilátogatóknak.

Eredmények: 3.5 ccm

Tarr Tamás 81 kör, 2. Rácz Roland, 75 kör, 3. Kápolnai Attila 72 kör.

7.5 ccm

Berta András, 85 kör, 2. Soós Vince, 80 kör, 3. Pop Claudiu, 78 kör.

15 ccm

  1. Szűcs Norbert, 86 kör, 2. Plamen Zdravkov, 86 kör, 3. Rácz Roland, 85 kör.

27 ccm

  1. Plamen Zdravkov 84 kör, 2. Szénási Noémi, 84 kör, 3. Szűcs Norbert, 82 kör.



Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.