- hirdetés -

Május harmadikán, délután várták a kórház rendelőintézetében és a technológiai tömb előcsarnokában a szűrésre érkezőket. Évente két alkalommal rendezik meg a Szűrések Délutánját az Orosházi Kórházban a Békés Megyei Kormányhivatallal együttműködve.

Május harmadikán 14 és 18 óra között tartották a Szűrések Délutánját az Orosházi Kórházban. A mammográfiás szűrőcentrum munkatársai 150 meghívót küldtek ki az Orosházi Járás lakosai számára.

Fontos a megelőzés (Fotó: Rosta Tibor)

– Ennek a szervezett emlőszűrésnek a célja, a betegség időbeni felismerése. Az emlőrák a magyar nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, a legfrissebb adatok szerint évente körülbelül 7300 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. De a korai felismerés és a korai kezelés a legígéretesebb stratégia a teljes gyógyulás elérésére – tájékoztatott Kubas Eleonóra az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

Az irodavezetőtől megtudtuk: a legveszélyeztetettebb korosztály a 45-65 év közötti hölgyek.

Az EFI munkatársai tanácsadást is tartottak (Fotó: Rosta Tibor)

A kórház orvosai és szakdolgozói mammográfiás vizsgálatot, nőgyógyászati-, bőrgyógyászati-, érsebészeti szűrést és vércukorszint mérést végeztek. Az Orosházi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának kollégái emellett vérnyomás- és testzsírmérésre, életmód tanácsadásra is várták az érdeklődőket.

Mivel az életmódnak nagyon nagy szerepe van a daganatos betegségek megelőzésben, ezért Kubas Eleonóra felhívta a figyelmet, a május 20-án induló Egészséges táplálkozási csoportra, amelyen fontos témákat beszélnek majd át a résztvevőkkel.
– Szó lesz többek között a változatos táplálkozás jelentőségéről, a túlzott só és cukorfogyasztás következményeiről, a helyes étrend kialakításáról, valamint a vegetarianizmusról és a húsfogyasztásról – zárta az irodavezető.

Helyszíne: EFI iroda, földszint irodasor
Időpontok: május 20. 16-18 óra
június 17. 16-18 óra
július 15. 16-18 óra

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.