- hirdetés -

Nagy volt az öröm tavaly decemberben az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) háza táján, amikor harminc év után újra felnőtt NB I-es tagságot vívtak ki maguknak. Mostanra lezajlott az első forduló és ismét van ok az örömre.

Budapesten, a BVSC csarnokában rendezték a hét végén a birkózó NB I-es felnőtt csapatbajnokság első fordulóját, ahol az orosházi csapatnak az A csoport tagjaként a házigazda BVSC gárdája mellett a Kecskemét és az Érd csapatával kellett felvennie a harcot.

Hajnali kelés és indulás, fővárosi dugó és egyéb nehezítő körülmények után, az első ellenfél a kecskeméti alakulat volt. Remekül összpontosítottak az orosháziak és a várakozásoknak megfelelően 6-3 arányban le is győzték a hírös városiakat. A második csapattalálkozón a két, többszörös vilábajnokkal, Kiss Balázzsal és Korpási Bálinttal felálló házigazdák ellen is jól kezdtek Zsura János tanítványai. 3-3-ig (a kisebb súlycsoportokban) együtt haladt a két gárda. Sajnos aztán jöttek a BVSC-s nagyágyúk és 6-3-as vereség lett a vége. A harmadik és egyben utolsó mérkőzést az érdiek ellen vívták a Spartacusos fiúk. A körülbelül azonos erőket felvonultató két csapat küzdelmében az egységesebb és talán a győzelmet jobban akaró orosháziak diadalmaskodtak, mégpedig 6-3 arányban. Ezzel a második győzelemmel az A csoport második helyén állnak. Ez abból a szempontból lényeges, hogy így – a visszavágón mutatott teljesítmény függvényében – még a dobogós helyezések is elérhetők maradtak a Spartacus számára.

Csak dicséret illetheti az orosházi csapatot. A vendégjátékos nélkül felálló, Rácz Richárd, Lakatos Angeló, Jochim Márk, Vilim István, Surányi Martin, Szél Balázs, Hódi Kevin, Gelegonya Kristóf, Gajdán János összetételű orosházi csapatból kivétel nélkül mindenki szerzett győzelmet a nap során. (Szél Balázs minden mérkőzését nyerte.)

Spartacus – háromból kettő (Fotó: OSBK)

November végén következik majd a visszavágó, melyen ugyan ezek az ellenfelek várnak a Spartacusra. A változás annyi, hogy azoknak a súlycsoportoknak, amelyek most szabadfogást birkóztak, kötöttben kell bizonyítaniuk, míg akik kötöttet, azok szabadfogásban csapnak össze. A két forduló összesített eredménye alapján a csoportelsők (A és B csoport) küzdhetnek az első helyért, ami az Extra Ligás szereplést is jelenti, a csoport másodikok pedig a bronzéremért.

Zsura János vezetőedző: Azt gondolom, hogy azon kívül, hogy jól mutat az újságban a csoport második helyünk – két megyei jogú város, Kecskemét és Érd csapatát megelőzve – a fiataljaink meggyőzően birkóztak. Nagyon jó volt látni az összhangot, az egymásért való küzdeni tudást, melyet annak idején az NB I-ben átéltem, most ismét sikerült, ezúttal vezetőedzőként.

Öten az Európa-bajnokságon

Szél Anna a második válogatón is a legjobbnak bizonyult (Fotó: OSBK)

Ugyancsak a BVSC csarnoka adta a helyszínét a junior hölgyek szabadfogású második válogató versenyének. Az orosházi Szél Anna ezen a versenyen sem hagyott kétséget arról, hogy ebben a korosztályban és ebben a súlycsoportban ő a legjobb. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Spartacusból öten lesznek ott Spanyolországban, a Ponteverdében rendezendő Junior Európa-bajnokságon. Rácz Richárd és Szél Anna a magyar, a négy éve a Spartacusban igazolt versenyző Surányi Martin a szerb válogatott tagjaként. Rajtuk kívül a versenybírói kart erősíti Szél Dávid, a magyar edzői csapatot pedig Páli Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.