- hirdetés -

Uhlár Mária, bajai festőművész képeinek kiállítására gyűltek össze a művészetet kedvelők április 25-én, a Városházi Galérián. A kiállítás anyagát a Nagyszénási Mira Csillagászati Szakkör tagjai hozták el, akik további rendezvényekkel is készülnek a tavaszi időszakban.

Festménykiállítással bővült a Településalapítás 275. évfordulója alkalmából hirdetett programsorozat eseményeinek listája. A művészetet, azon belül is a festészetet kedvelők számára ezúttal egy Városházi Galérián megnyitott kiállítás adhatott izgalmas kikapcsolódást. A Baján élő Uhlár Mária ugyan többféle stílusban alkot, ezúttal azonban csillagképekről és bolygókról készült alkotásait láthatta az orosházi közönség.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának, Madarász Laurának az előadása után a festményeket kiállító, idén 45-ik évfordulóját ünneplő Nagyszénási Mira Csillagászati Szakkör vezetője, Földi Andrásné köszöntötte a vendégeket. Mint kiderült, a kiállítás a Településalapítás mellett egyben a szakkör tavaszi programsorozatának része is, Nagyszénás mellett már Nagyszalontán is megcsodálhatták a kiállítás anyagát, Orosháza után pedig Békés lesz a következő helyszín.

A háttérben látható csillagképeket vonalas és figurális formában is kiállították (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Szerettük volna egy kicsit népszerűsíteni ezeket a műveket és egyben a csillagászatot is. A kiállítások mellett 2009 óta minden évben makettkészítő versenyt is hirdetünk, amiket különböző hulladékokból készítenek a gyerekek, most éppen a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából alkották meg műveiket – nyilatkozta Földi Andrásné.

A nagyszénási csapat ezen kívül április 30-án csillagászati akadályversenyt is rendez felső tagozatos iskolásoknak, ahova Orosházáról, Sarkadról és Kondorosról is várják a jelentkezőket. A kiállításon a csillagképeket vonalas és figurális formában is láthatták, a bolygók mellett pedig a Napot és az égitestek holdjait is szemügyre vehették a vendégek.

A június 14-ig megtekinthető kiállítás megnyitóját követően a csillagászati szakkör egy távcsöves napészlelésre invitálta a látogatókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.