- hirdetés -

Hatodik alkalommal tartotta meg Schola Pro Urbe nevű rendezvényét a településalapítási programsorozat keretein belül a Táncsics Mihály Gimnázium. Az ajándékozások és a Táncsics tanulóinak fellépései mellett a Zombáról érkező vendégek is előadták saját néptáncos darabjukat.

A Táncsics Mihály Gimnázium aulájában gyülekeztek április 25-én délelőtt az településalapítási évforduló programsorozatának következő rendezvényére az intézmény tanárai, a városvezetés és Zombáról érkező vendégeik. Az idei már a hatodik alkalom volt, hogy a Schola Pro Urbe révén a gimnázium is kivegye a részét az ünnepi rendezvényekből.

– A lényeg, hogy az iskolát, mint műhelyt fogjuk fel, olyan formában értelmezzük társadalmi küldetését, ami nem szokványos, hiszen nagyon komoly szerepe van abban, hogy az adott település kulturális attitűdjét hogyan befolyásolja. Így egyfajta ablakot is tudunk nyitni az érdeklődők számára, hogy milyen programok indulnak el Orosházáról. Külön öröm, hogy ilyenkor együtt tud ünnepelni az iskola, Orosháza és Zomba – emelte ki köszöntőjében és vendégeiket üdvözölve dr. Blahó János, a gimnázium igazgatója.

A zombai küldöttség néptáncos előadással készült (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, hat évvel ezelőtt is ez a cél vezérelte az iskolát, amikor létrehozták a Schola Pro Urbe programot, összekapcsolva a múltat és a jelent a jövővel, különleges értékeket teremtve. Köszöntőjét követően az előadásoké és az ajándékozásoké volt a főszerep. A Táncsics Mihály Gimnázium képviseletében először Bánfi Bendegúz szavalta el Károlyi Fülöp Béla Kívánságom című költeményét, majd Madarász Laura adott elő egy zenés produkciót. A zombai vendégek néptánccal készültek, Megvettem Zombát címmel adtak elő egy színvonalas történelmi műsort.

Végül a kezdeményezéshez csatlakozó Kodolányi János Egyetem és a Táncsics Mihály Gimnázium is megajándékozta a város önkormányzatát, akik szintén nem érkeztek üres kézzel. A kémia oktatás fejlesztésére egy mérleget adtak át a Táncsics Mihály Gimnázium, nemrég ugyanis az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen értek el előkelő helyezéseket.

Ajándékozással ért véget a rendezvény (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szűcs Sándor, Zomba polgármestere elégedetten nyilatkozott a gimnáziumban tett látogatásukról és a Településalapítás évfordulójának eddigi rendezvényeiről.
– A két település kapcsolata tulajdonképpen évtizedekre visszamenőleg erősödött újra fel újra, ami nem csak testvérvárosi, hanem baráti is egyben. Ezt a zombai harang, mint jelkép is erősíti, amit az eltelepültek hoztak magukkal, mielőtt Orosháza és Harruckern báró befogadta őket – nyilatkozta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.