- hirdetés -

Dumitrás-ház – valószínűleg az orosháziaknak sem mond túl sokat ez az elnevezés. Viszont ha hozzátesszük, hogy ez az ismert író-politikus Darvas József eredeti családneve, egyből egyértelműbbé válik, mit is kínál ez az emlékhely.

Darvas József Orosházán született 1912-ben. Eredeti családnevét, a Dumitrást 20 éves koráig viselte, majd a kiskunfélegyházi tanítóképző elvégzése után Pestre került, ahol több baloldali lap közölte írásait a két világháború között. Szerkesztője volt a Gondolat című lapnak, de dolgozott többek közt a Szabad Szónak és a Kis Újságnak is.

A háború után az új hatalom támogatója lett, a Nemzeti Parasztpártnak volt a tagja, később pedig az alelnöke. 1973-ban bekövetkezett haláláig a parlamentben több miniszteri tárca élén állt, volt többek közt építésügyi, közoktatási és népművelési miniszter. Az Írószövetség elnöke volt, két Kossuth-díjat is elnyert élete során.

Darvas József halála után emlékhellyé nyilvánították szülőházát (Fotó: funiQ)

Ugyan személye és munkássága megosztotta az ország, sőt szülővárosa Orosháza lakóit is, halálát követően szülőházát irodalmi emlékhellyé alakították. Az épület egyben a Nagy Gyula Területi Múzeum kiállítóhelyeként is funkcionál. A kiállítás utcai szobájában láthatók a család bútorai, de fényképek és dokumentumok is láthatók a szülőkről, gyerekekről és unokákról. Az épület középső helyisége, a konyha megmaradt hagyományos, század eleji stílusában.

Az épület konyhája megmaradt hagyományos, század eleji stílusában (Fotó: oroshaza.varosom.hu)

A harmadik, egyben legérdekesebb helyszín az emlékszoba, ahol fényképeket, bizonyítványokat, könyveket és egyéb tárgyi emlékeket láthatnak Darvas József életéből. Az épület hátsó részében pedig egy bognárműhely látható, ahol egykoron az író egyik bátyja dolgozott. Itt azonban még nem értünk a végére a ház kertjében újabb épület áll, a Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény, Hévízi Sándor múzeumigazgatósága (a múzeum történetének 1980 és 2001 közé eső időszaka) idején nyitotta meg kapuit Ezt a gyűjteményt elsősorban a kutatók látogathatják, fő célja, hogy a Békés megyében született vagy hosszabb ideig itt élő és alkotó írók, költők, művészek hagyatékát, műveit, kéziratait és tárgyi emlékeit összegyűjtse.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.