- hirdetés -

Különleges esküvői szolgáltatás, újdonság kategóriában az év legjobb Békés megyei szolgáltatója lett Für Henrik a márciusi Wedding Gála szakmai közönségének szavazatai alapján. A fiatal orosházi fotográfus Instax képeivel, illetve a rájuk épített úgynevezett fotósarok ötletével érdemelte ki az elismerést.

Alig múlt húsz éves, de máris jó néhány esztendeje fotózik, saját vállalkozást működtet egyre nagyobb sikerrel. Sosem volt kérdés számára, hogy mivel szeretne foglalkozni: a fényképezés, a benne rejlő lehetőségek, az önmegvalósítás gyerekkora óta vonzották.
– Már általános iskolásként szenvedélyem volt a fotózás, így a továbbtanulásnál is ezt az irányt választottam. Tavalyelőtt érettségiztem tavaly pedig megszereztem a fotográfus szakképesítést, és azóta is főállású fotográfusként tevékenykedem – beszél a közelmúltról.

Munkában a fotósarok – egyre népszerűbb a szolgáltatás (Fotó: Szabó Ákos)

Képeivel az orosháziak már évek óta találkozhatnak, többek között a Kultúrerdő elnevezésű szabadtéri tárlaton. Sokféle műfajt kedvel, az utóbbi időben viszont előtérbe került az esküvői fotózás, azonban a hagyományos vonulat mellé ebbe is szeretett volna valami újdonságot csempészni.
– Már a középiskolában láttam működés közben az egyik nagy gyártó új fényképezőgépét, az Instaxot. Tulajdonképp úgy kell elképzelni, mint a régi polaroid gépeket, azok hátrányai nélkül. Az elkészült képet ugyanúgy azonnal kézbe vehetjük, zsebre tehetjük, csak éppen ez már nem fakul ki, nem veszti el a minőségét, nem kell legyezgetni, nem kell fújni – mondja érezhető lelkesedéssel.

Henrik rájött, hogy ez a technika remekül megfér egy esküvőn az eddig megszokott fotózással.
– Bár sokan megkérdezik még, hogyha van egy fotós, akkor miért kellene egy fotósarok szolgáltatás pluszban? Erre mindig el szoktam mondani, hogy a fotós a nap forgatókönyv szerinti menetét követi, és egy nagyobb, például kétszáz fős lakodalomban nehezen fér bele az, hogy bökdösik a vállát egy csoportképért, hiszen neki követnie kell az eseményeket. Eközben a fotósarok éppen az ilyen csoportképekre, sőt a gépet megfordítva selfie-zésre lett kitalálva, és amíg a fotós végzi a dolgát, addig a vendégek kedvükre fényképezkedhetnek – ecseteli az ötletet, amellyel egy piaci rést szeretne lefedni.

Nézd, ilyen lett… (Fotó: Rosta Tibor)

Az elképzelés Budapesten már működik, így Henrik is belevágott. Eredetileg úgy gondolta, hogy vesz egy gépet, amit aztán bérbe ad, később azonban – saját esküvői fotós tapasztalatai alapján – meglátta, mennyivel nagyobb lehetőség rejlik az instant fotózásban.
– A fiatalok egyre inkább úgy gondolják, hogy az esküvő napjának gyakran 10-12 órás programját szeretnék feldobni valamivel, például egy fotósarokkal. A szolgáltatás azonban mondhatni a Kecskemét-Debrecen vonaltól keletre még kevéssé ismert, a Dél-Alföldön például Szeged egy hatalmas fehér folt ebből a szempontból – magyarázza, miért lát fantáziát az Instaxban hozzátéve, annyira friss az elhatározás, hogy először idén januárban, a békéscsabai Esküvő Kiállításon lépett vele nyilvánosság elé kész honlappal és számos mintaképpel.

Azt mondja, a Wedding Gálán neki ítélt szakmai díj visszaigazolás számára, hogy jó az irány, és hamarosan nem csak a fiatalok között és nem csak esküvőkön lesz népszerű az instant fotózás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.