- hirdetés -

Ismét késő estébe nyúlóan tartotta nyitva kapuit a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakközépiskolája a Szakmák Éjszakája országos programhoz kapcsolódóan. Az április 12-i rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan idén is feltehették kérdéseiket, sőt ki is próbálhatták magukat a különböző szakmákban az érdeklődő fiatalok.

Az orosházi középiskola népes mezőnyhöz csatlakozott péntek este. Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta a leendő és jelenlegi diákjait több mint 4400 programmal.
– Nagyon jó, hogy ezt kitalálták, hiszen a fiatalok ráérnek esténként, szívesen mozdulnak ki és így akár hasznosan is tölthetik az idejüket, bejöhetnek hozzánk – fogalmazott Jakóné Varga Erika kereskedelmet oktató pedagógus, miközben kis csapatának előkészületeit irányította.

Fodor Mihály, a luxemburgi gasztro világbajnokság bronzérmese tálalási technikákat mutatott be (Fotó: Rosta Tibor)

A mezgében ezúttal a kollégium ebédlőjében tartották a rövid megnyitót, melynek hátteréül az intézményben elsajátítható szakképesítések bemutatkozó standjai, valamint munkaruha bemutató szolgált. A cél most is az volt, hogy aki szeretne, betekintést kaphasson a különböző képzésekbe.
– Ennek megfelelően itt vannak a vendéglátósok, a rendészek, női szabók, a fodrászok, a kereskedők, a másik épületben az ügyvitelesek, kint a Tudásparkban pedig az ipari szakmák, így a gépészek, asztalosok, kőművesek mutatkoznak be. Igyekszünk minden szakterületre felhívni a hozzánk látogatók figyelmét. Akik érdeklődnek, azoknak tájékoztatást adunk, ismertetjük, milyen lehetőségeik vannak, hogyan léphetnek később tovább a nálunk megszerzett szakképesítéssel – tudtuk meg Gajdács Tibor igazgatótól.

A megnyitó folytatásaként különleges vendég mutatta be tudása egy részét: Fodor Mihály olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mesterszakács adott ízelítőt abból, ugyanazt az ételt hogyan lehet több különböző módon tálalni. Ehhez az általa hozott, esetenként előre elkészített alapanyagokat használta, így szponzorálva a rendezvényt.

Újra erősödik a szakmunka presztízse

Miközben ő alkotott a terem többi részén másféle produktumok születtek. A kereskedők például játékos vetélkedővel és díszcsomagolási technikákkal készültek, a varrók a szabásminták rejtelmeibe engedtek bepillantást és a fodrászszék sem maradt üresen.
– Érdekli a lányomat ez a szakma, erre is jelentkezett. Két éve, hogy barátkozik vele, fonogatja a saját és osztálytársai haját, és szeretné, ha itt tanulhatna tovább. Az ideiglenes felvételi jegyzék szerint felvehető, úgyhogy most nagyon örül – avatott be Gregus Györgyné, miközben lánya frizurájának elkészültét várta.

A Tudásparkban az ipari szakmák, például a gépész képzés várta a fiatalokat (Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvény Gajdács Tibor igazgató szerint nem csak azért hasznos, mert segíti a pályaorientációt, hanem azért is, mert beengedi az iskolaválasztás előtt állókat és szüleiket az intézménybe.
– Ezáltal meg tudjuk mutatni magunkat. Sokan azt gondolják, hogy a szakmatanulás zsákutca. Eközben viszont látható, hogy ez már rég nem így van. A munkaerőpiac igényli a jól képzett szakmunkásokat, akik előtt számos továbblépési lehetőség áll. A nálunk végzett, szakközépiskolás szakmunkások érettségit, majd technikus minősítést szerezhetnek, azt követően pedig mehetnek akár a felsőfokú szakképzésbe. A szakgimnazistáink automatikusan érettségivel zárnak, így a szakképesítés mellett azt is megkapják és folytathatják felsőfokon a tanulmányaikat – emelte ki Gajdács Tibor hozzátéve, a szakmunkás szó erősen degradálódott az elmúlt évtizedekben, presztízsének újjáépítésén még sokat kell dolgozni, de jó úton haladnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.