- hirdetés -

Az Ökomenikus Segélyszervezet Orosházi Családok Átmeneti Otthona új vezető irányításával kezdte az idei esztendőt. Van ahol kisebb, van ahol nagyobb visszhangot vált ki a vezetőváltás. Az otthonban ez szépen, csendesen történt.

Balogh Zoltánné, az intézmény eddigi vezetője a tavalyi év végén nyugállományba vonult. Kovács Dániellel, az intézmény élére kinevezett fiatal szakemberrel munkahelyén beszélgettünk.

– Korábban az S.O.S Gyermekfaluban dolgoztam nevelőszülői tanácsadóként. Onnan kerültem át ide. Egy intézmény vezetése jóval összetettebb, sokrétűbb feladat, amely nagy kihívás is egyben számomra, de nagy energiákkal érkeztem és vetettem bele magam – mondja magáról Kovács Dániel.

Nagy lendülettel vetette magát a munkába (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fiatal vezető munkáját egy jól összeszokott kitűnő szakemberekből álló csapat fogadta és segíti folyamatosan. Mostanra össze is szoktak, meg is ismerték egymást, ami a jó munkavégzés fontos eleme.

Az átmeneti otthonba érkező szülő(k) és gyerekek az itt töltött maximum egy + fél év alatt családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Tapasztalt szakembereik a család helyzetét feltérképezve, velük szorosan együttműködve nyújtanak személyre szabott segítséget.
Cél, hogy az átmenetileg otthonunkban élő családokat a nálunk töltött idő alatt képessé tegyük arra, hogy nehézségeiket, problémáikat önállóan megoldják, és elsajátítsák azokat a készségeket, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

Sokrétű segítség, bonyolult szervezet

A lakók átfogó támogatásban részesülnek az intézménybe érkezésüktől új, önálló életvitelük kialakításáig. A biztonságos lakhatáson túl többek között a gyermekeknek nyújtott fejlesztő programokkal, iskolán kívüli felzárkózást elősegítő és közösségi programokkal segítenek. A szülőknek életvezetési, munkaerő-piaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadást biztosítanak. Mindez azt szolgálja, hogy a család megerősödjön, és a lelki sérülések negatív hatásai csökkenjenek.  Az ökumenikusok a kapcsolati erőszak miatt bajba került családokat is segítik lakhatással és ellátással, tavaly nyílt orosházi krízisambulanciájukon pedig személyes tanácsadásért keresheti föl őket, aki érintettnek érzi magát.

– A legnagyobb kihívás a rendszer, az intézmény, a szervezet alapos megismerése volt, de mára úgy érzem ez sikerült. Próbáljuk az intézményt minél otthonosabbá tenni. Igyekszünk élményt nyújtani a gyerekeknek és a szülőknek, legyen ez akár kirándulás, közös filmnézés, vagy egy társasjátékkal töltött délután. Ezen túl foglalkozunk az innen korábban kikerült családokkal is. Nagy örömmel mondhatom, hogy klienseink közül már sokan találtak munkát, ami fontos a későbbi saját lábra álláshoz – emeli ki büszkén az intézményvezető.

Kovács Dániel Kiskunhalasról, 2016-ban érkezett Orosházára. A szociális munkás, szociálpolitikus végzettségű huszonhét esztendős fiatalember mostanra párjával él városunkban, és itt tervezik további jövőjüket is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.