- hirdetés -

Újabb eredményhalmozó táncospár tűnt fel a parketteken Gádorosról. A korábban korosztályos országos bajnokot is adó település friss reménysége a Szilver Táncsport Egyesületben táncoló Süle Zsombor – Tiringer Lili duó, akik a klubközi versenyek mellett szélesebb mezőnyben is remekelnek, a Kelet-Magyarországi Területi Bajnokságról például két ezüstéremmel tértek haza.

Még csak hatodikosok, de máris több helyen megfordultak, mint sokkal idősebb társaik. Szezonban hétvégente versenyeznek, naponta edzenek, fellépésekre készülnek. Mindemellett a tanulást sem hanyagolják el, amit jól mutat kitűnő bizonyítványuk.

A táncba egészen kicsit korukban, már elsősként beleszerettek.
– Nagyon megtetszett a szépsége, a zene, ahogyan mozognak a táncosok, és persze a ruhák, a haj, a smink is – sorolja igazi kislányként Lili, mik azok, amik miatt ezt a sportot választotta. – Nálunk az iskolában az alsósok osztályszinten táncolnak, akkor találkoztam vele először komolyabban. A zene nálam is fontos szerepet játszott, emellett a próbáknak, a versenyeknek, ennek a mozgásformának semmihez sem fogható hangulata van –– teszi hozzá Zsombor.

Busa Dóra táncpedagógussal a Kner Kupán (Fotó: Süléné Papp Tímea)

Egy párost tavaly szeptember óta alkotnak, tanáraik döntötték el, hogy jól tudnak majd együtt dolgozni, de egymásnak is szimpatikusak voltak. A közösen elért eredmények igazolták a szakértelmet és a megérzéseket is. Első jelentős versenyük idén a Magyar Bajnokság volt, ahol korosztályukban a latinból az ötödik, standardból a hetedik helyet szerezték meg. Tanáraik egységes véleménye szerint egy ilyen friss párostól az is nagyszerű, hogy döntőbe jutottak.
– Junior I. Tíztánc kategóriában is ötödikként végeztek, majd a Junior I. D Nyolctánc kategóriát megnyerték, azaz országos bajnokok lettek. Kicsivel később a Kelet-Magyarországi Területi Bajnokságon standard és latin táncokban is a dobogó második fokára állhattak. Március elején a kisteleki Pro-Art Kupán szereztek egy első és egy harmadik helyet, néhány napja pedig a XI. Kner Kupáról hoztak arany és azüstérmet – veszi számba az idei eredményeket Zsombor édesanyja.

Bár a parketten könnyedén siklanak, minden mozdulatuk magától értetődőnek tűnik, az eredmények mögött rendkívül kemény munka rejtőzik. A gyerekek délelőtt ugyanúgy iskolában vannak, mint a többiek, a délután azonban számukra nem csak a tanulásról vagy a pihenésről szól.
– Többféle edzésünk szokott lenni. Van olyan, amelyik inkább elméleti, amikor a tánclépéseket beszéljük meg, illetve gyakoroljuk ki őket és van erősítő, azokon nagyon sokáig kell zenére táncolni – részletezi Zsombor, majd Lili veszi át a szót. – Az erősítő edzéseken akár másfél-két percet is kell ugyanazt táncolnunk, ami nem tűnik soknak, de eléggé megerőltető és fárasztó is – fogalmaz. – Hetente akár 10-15 órát is eltöltünk edzéssel – teszi hozzá Zsombor.

A versenyszezonnak hamarosan vége, de a munka nem áll meg, a páros ugyanis egy osztállyal feljebb lépett (Fotó: Süléné Papp Tímea)

Az állóképességre nagy szükség is van, hiszen egy-egy jelentős verseny reggeltől akár késő estig eltart azoknak, akik bejutnak a döntőbe. Zsombi és Lili azonban állításuk szerint olyankor nem érzik a fáradtságot, hajtaj őket, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Azt mondják, nagyon jó páros alkotnak, felfelé húzzák egymást. Ezt bizonyítja, hogy legutóbbi versenyeredményükkel összegyűlt annyi pontjuk, hogy egy osztállyal feljebb lépjenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.