- hirdetés -

Kerékpártúra, szemétgyűjtés és ÖKO-játszóház is volt a Vörösmarty iskola március 18-22. között megtartott Fenntarthatósági Témahetén. A programsorozat központi témáját a víz világnapja adta.

A Fenntarthatósági Témahéten az iskola pedagógusai és meghívott szakemberek rendhagyó tanórákon adtak át ismereteket a tanulóknak, felhívva a figyelmet a Földünket fenyegető veszélyekre, a társadalom pazarló életmódjára. Valamennyi osztályban szó esett osztályfőnöki és más tanórákon is a környezetvédelemről. Több alsó tagozatos osztály járt a „vízipók birodalmában”, voltak osztályok, amelyek az „Egy csepp vízből” témáját dolgozták fel. A „Szeresd a biciklidet!” témához kapcsolódva pedig kerékpártúrán vettek részt a tanulók.

Egyes osztályok a hulladékokat szelektálták, a „Nézz szembe a szemeteddel!” címmel szervezett alprogramban. Egy másik osztály gyógy-, és fűszernövényekből rendezett kiállítást. Mindenki az általa kiválasztott növényről készített ismertetőt, illetve hozott élő vagy szárított formában „mintát”. A kiállítás alatt tanulmányozták ezeket, miközben finom, egészséges teákat kóstoltak.

Az elmúlt héten hétfőn a lelkes felső tagozatosok kerékpárral tettek kirándulást a kakasszéki tóhoz, a 3-4-5. évfolyamosok pedig részt vettek a TeSzedd! akcióban. Kedden Hulladék-kommandó razziázott, az iskolában pedig „Tarts rendet a hulladékok között!” címmel tartott előadást Széplaki Dóra, az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője.

Fotó: iskola

Szerdán délután az alsó tagozatosoknak mutattak be „vizes fizikai kísérleteteket” a 8. évfolyamosok Tompa Lajos tanár úr irányításával. Csütörtök délután ÖKO-játszóházban tevékenykedhettek a tanulók. Pénteken az Alföldvíz Zrt.-től Rung Attila Hatósági osztályvezető a 7-8. osztály részére, Goda Sándor Eszközgazdálkodási osztályvezető az 5-6. osztályosoknak, a 3-4. osztályosoknak Fábri Ágnes, a szervezésben segítő szülő adott elő. A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumtól Selinger Tamás és Majdán Vendel hangulatos, tartalmas előadását hallgathatták meg a Vörösmarty diákjai.

Fotó: iskola

– Igazán tartalmas, szép hetet tudhat az iskola maga mögött, s bízunk abban, hogy sikerült szélesíteni diákjaink környezetvédelmi ismereteit, valamint, hogy a programok hatással voltak környezettudatos viselkedésükre is – összegzett lapunknak Tompáné Barabás Edit pedagógus.

A Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan az osztályok plakátokat terveztek, mesét írtak, rajzoltak, keresztrejtvényeket készítettek. A felső tagozatosok prezentációkat állítottak össze a víz témakörében. A programsorozat révén a diákok játékos formában bővítették ismereteiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.