- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár olvasóterme alakult át kedd estére „mozi” teremmé. A régi helytörténeti filmekből összeállított első csokrot nézhették meg az érdeklődők.

Idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Városi Könyvtár. A kerek évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények közt eddig nem látott újdonságok is bekerültek a programba. A kedd esti vetítéses beszélgetés ezek egyike volt.

Az események krónikása, a levetített felvételek készítője, Törköly József zenei könyvtáros 2008-ban, önszorgalomból kezdett videófelvételeket készíteni különböző könyvtári és városi rendezvényeken.

– A könyvtáros munkájának része kell legyen, hogy gyűjt, és dokumentál. Zenei könyvtárosként úgy éreztem, hogy ezeken – a főként zenés – eseményeken felvételt kell készítenem, hogy az ott és akkor elhangzottak, a szereplők, az épp meglevő hangulat megmaradhasson az utókor számára ilyen formában is. A tizenegy év gyűjteményéből válogatunk ezeken az estéken, melynek a mai az első állomása. Amikor arról beszélgettünk, mivel rukkoljunk ki a hetven éves évforduló alkalmából, Csányiné Kádár Tünde kolléganőm adta az ötletet, hogy a felvett anyagokat felhasználva kellene létrehozni néhány tematikus vetítést. Elkezdtem válogatni, és az első kilenc kis bejátszás el is készült – avatott be Törköly József.

Törköly József – Jocó – minden blokk előtt mondott néhány bevezető gondolatot (Fotó: Rosta Tibor)

Az esten Buzai Csaba könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd – ahogy ismerősei hívják – Jocó vette át a szót. Néhány kapcsolódó gondolattal vezette be a kisfilmeket, melyeket igen széles skáláról válogattak. A háromszor három bejátszásban Verasztó Antal, Koszorús Oszkár előadásaiból, az Orosháza Fesztivál pop- és népzenei műsorából, a művelődési központ rendezvényeiből is láthattunk részleteket, de szerepelt az összeállításban több zenei betét mellett, a fiatalon elhunyt Józsa Mihály előadóestjének egy verse, sőt az akkor száz esztendős, egykori orosházi alpolgármester, Szemenyei Ádám születésnapi köszöntése is.

Mint minden ilyen múltba visszatekintő estének, ennek is meg volt a maga érdekessége. Az ismerősök tíz-egynéhány esztendővel ezelőtti megjelenése, vagy azokat újra látni, akik saját valójukban már nem, csak így a filmkockákon lehetnek velünk. A felvételeket nem szuper technikával felszerelt, profi operatőr készítette és ez is adott a látottaknak egyfajta bájt.

Az első részt, melynek címe „A városi rendezvényeken forgattuk” volt, követi még az év folyamán több, ugyancsak valamilyen tematikára felfűzött vetítés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.