- hirdetés -

A Polgármesteri Hivatal nagytermében tartotta soron következő ülését a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A március 25-i előadás témája az internettel és a közösségi médiával kapcsolatos függőség volt.

Újabb előadásra gyűltek össze március 25-én a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) munkássága iránt érdeklődők. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte a vendégeket, örömét fejezve ki, hogy ezúttal is sokan eljöttek a szervezet előadására.

– Örülök, hogy a KEF-nek sikerült egy olyan pályázatot írniuk, melynek köszönhetően többek közt a mai rendezvény is létrejöhetett. Úgy gondolom fontos beszélni a függőségekről, köztük a mai előadás témájáról, azaz az informatikai eszközöktől és internettől való függésről is. Ezekre a veszélyekre mindenképp fel kell hívni a figyelmet! Remélem lesz még lehetőség hasonló előadásokon hasonló problémákat feltárni – mondta Dávid Zoltán.

Ezúttal Tóth Roland, a Farkasinszky Terézia Rehabilitációs Centrum munkatársa beszélt az online tér veszélyeiről a jelenlévőknek. Mint kiderült, a probléma elsősorban a tinédzsereket vagy fiatalokat érinti, de a szülők szempontjából is problémás, ha nem veszik észre, hogy gyermekeik hosszú órákig ezzel foglalkoznak.

Tóth Roland tartott előadást az online tér veszélyeiről (Fotó: Rosta Tibor)

Az előadás egy gyors társadalmi áttekintéssel vette kezdetét, amely megmutatta, hogyan jutottunk el az 1990-es évek környékétől napjainkig. Magyarországon ekkor történtek jelentős átalakulások, megváltozott az emberek biztonságérzete a jövőnkkel kapcsolatban, napjainkban pedig már az általános iskolás gyerekek zsebében is ott lapulnak az okostelefonok.

Az okostelefonok azonban csak egy részét jelentik a problémának, hiszen a fiatalok a közösségi médiafelületek nélkül is nehezen tudnák elképzelni jövőjüket. Korábban az Iwiw és a Myvip, napjainkban pedig a Facebook, az Instagram, a Twitter és a Snapchat is a legkedveltebb felületek közé tartozik, melyeknek köszönhetően az online kikapcsolódás lehetőségei mellett megváltoztak az életpályamodellek is.

A kutatások szerint ugyanis a 14 és 28 év közötti fiatalok naponta 1,8 órát töltenek az online térben, ráadásul a becslések szerint napi 3000-5000 érintést végeznek okostelefonjaikon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.