- hirdetés -

Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, és nem utolsó sorban egészséges fogások készíthetők belőle.

Napjainkban átlagosan 25 kg sertéshúsból készült étel kerül a magyar emberek asztalára évente, holott a jó minőségű sertéshús rendszeres fogyasztását mára már az élelmezési szakértők is javasolják. Mivel Magyarországon számos védjegyes termék garantálja a feldolgozás megfelelő minőségét és körülményeit, az Agrárminisztérium támogatásával és a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és terméktanács szakmai együttműködésével az Agrármarketing Centrum idén is kampányt folytat a sertéshús kapcsán a tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzésére.

Egy jól elkészített sertéshúsban a közhiedelemmel ellentétben nincs sok koleszterin (Fotó: Pixabay)

Miért fogyasszuk?

A sertéshús rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a szervezetünkben a vashiány okozta vérszegénység kialakulását, ami hazánkban is népbetegség. A szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és a szívműködés támogatásában egyaránt jelentős több B1 vitaminból ötször annyit tartalmaz, mint a többi hús; a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin is van benne. A sertéshús, az emberi szervezet számára létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Nélkülözhetetlen építőanyagai a vázizomzatnak, a szívizomnak, a belső szerveknek, illetve a csontoknak, de az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz is elengedhetetlenek. A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen nélkülük a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása sérül.
A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak, vagy négy dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg.

Nem mindegy milyet veszünk

Fontos, hogy a család számára szükséges húst hol vásároljuk. Benkő Lajos, az Atalante Kft. ügyvezetője, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) felügyelő bizottsági tagja segít az eligazodásban.

Tápláló és egészséges ételek alapanyaga (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nagyon fontos, hogy jó minőségű sertéshúst vásároljunk. Itt Orosházán ezt sok helyen megtehetjük. Cégünk saját vágóhidat üzemeltet, két boltunkba minden nap garantáltan friss árú érkezik. Bátran vásárolhatunk húst a KMS emblémával rendelkező üzletekben is. A KMS, (a kiváló minőségű sertéshús) emblémát szigorú feltételek alapján lehet megszerezni. A VHT. rendszeresen vizsgálja a tenyésztett fajtát, a sertéstartás körülményeit, a takarmányozást, a vágóhidakat, a szállítási láncot. Saját boltjainkon kívül az orosházi és környékbeli Élés-ker boltokat is ellátjuk és a kiváló minőség mellett különböző akciók is állnak rendelkezésre – foglalja össze Benkő Lajos.

A jó minőség a sertéstelepen kezdődik

Városunkban és környékén több, a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, korszerű sertéstelep működik. Ezek egyike a gádorosi székhelyű Dan-Farm Hungary Kft. Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató, a témával kapcsolatban elmondta:

A korszerű tartás technológia fontos része a kiváló minőségnek (Fotó: Dan-Farm)

– A miénkhez hasonló telepekről, a nagy odafigyelésnek és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően garantáltan jó minőségű vágóállatot bocsátunk ki. A minőség már a takarmány kiválasztásánál kezdődik. A kistermelőkkel ellentétben meg vannak a technikai eszközeink a bejövő takarmányok ellenőrzésére.- Ezt meg is tesszük, így az állatok és rajtuk keresztül az ember egészségére káros anyagokkal szennyezett takarmány nem kerülhet a telepre. Jó genetikájú állomány, minőségi takarmányozás, korszerű tartástechnológia és ennek eredménye a boltokba jutó kiváló minőségű húsáru. Fontos lenne, hogy minél inkább törekedjen az ország az önellátásra. A Magyarországon, ellenőrzött körülmények között előállított hús minősége, eredete visszakövethető, szemben a sokszor olcsóbb, de silányabb minőségű importtal – tette még hozzá az ügyvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.